Predsjednica Europske komisije razgovarat će s bh. dužnosnicima

EU traži žurno formiranje vlasti i usvajanje reformi, Ursula von der Leyen u petak u BiH

storyeditor/2022-07-21/PXL_REU_240622_94263151.jpg
26.10.2022.
u 16:40

Nije slučajno da je najava uvjetnog dobivanja kandidacijskog statusa stigla samo nekoliko dana nakon izbora u BiH i nedvojbena je poruka novoizabranim dužnosnicima i političkim snagama: "Na vama je red"

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posjetit će od 26. do 29. listopada zemlje zapadnog Balkana, a u BiH će stići u petak, 28. listopada. Njezin posjet i službeno je najavljen iz Europske komisije. U najavi se navodi da će Ursula von der Leyen danas, 26. listopada, doputovati u Skoplje. Dan kasnije boravit će u Prištini i Tirani pa zatim u Sarajevu i Beogradu. Posljednjega dana predsjednica Europske komisije otići će u Podgoricu.

Očito će različite teme dominirati na sastancima u svim ovim gradovima, ali nema dvojbe da će jedna od ključnih tema razgovora s dužnosnicima u BiH sigurno biti preporuka Europske komisije za kandidacijski status s uvjetima u vezi s kojima će se glasovati u prosincu. Europska unija jasno je stavila do znanja da, nakon provedenih izbora u BiH, očekuje brzu uspostavu vlasti na svim razinama i okretanje reformama bitnim za dobivanje kandidacijskog statusa.

Nije slučajno da je najava uvjetnog dobivanja kandidacijskog statusa stigla samo nekoliko dana nakon izbora u BiH i nedvojbena je poruka novoizabranim dužnosnicima i političkim snagama: "Na vama je red".

U preporuci se navodi da moramo prioritetno usvojiti izmjene i dopune postojećega Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću, potom usvojiti novi Zakon o VSTV-u te Zakon o sudovima BiH. Među potrebnim zakonima je i onaj o sprječavanju sukoba interesa. Na tim aktivnostima već je nešto urađeno, pa to vjerojatno i neće biti nemoguća zadaća za bosanskohercegovačke političare i institucije. Potrebno je poduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije te organiziranoga kriminala.

EU traži i da se odlučno unaprijedi rad na osiguravanju učinkovite koordinacije na svim razinama kada je riječ o upravljanju granicom i kapacitetima upravljanja migracijama, kao i da se osigura funkcioniranje sustava azila. Jasno je da su ovi uvjeti određeni interesima EU-a koji je suočen s nastavkom migracijske krize. Bh. vlasti trebaju osigurati i zabranu torture te moraju jamčiti slobodu izražavanja i medija te zaštitu novinara.

Na kraju, uvjet za kandidacijski status je da se osiguraju rezultati u funkcioniranju na svim razinama Mehanizma koordinacije o pitanjima EU-a, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU-a. Najprije je potrebno provesti izborne rezultate koje Središnje izborno povjerenstvo još nije u potpunosti utvrdilo. Nije nemoguće da se vlast na svim razinama uspostavi do kraja godine, što bi sigurno bio dobar signal cijeloj međunarodnoj zajednici, a posebno Europskoj uniji. Hrvatski narodni sabor (HNS), koji je pobjednik izbora na hrvatskoj strani, već je iskazao spremnost da se uspostavi vlasti pristupi odmah nakon potvrđivanja izbornih rezultata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije