Orašje

EU projekt prekvalifikacije 2000 osoba

05.04.2017.
u 08:00

Zahvaljujući projektu Udruge za razvoj NERDA i Općine Orašje, na prostoru općine Orašje bit će educirano 40 osoba za zanimanja stolara, mesara i CNC operatera, a u cilju novih zapošljavanja, najmanje 20 mesara i po 5 stolara i CNC operatera. Na to su se obvezali partneri u projektu - tvrtke Skele Comerc, Nexus i Prima Vip Orašje. Uz njih, partner na ovom projektu je i Srednja strukovna škola Orašje, a projekt će financirati EU.

Pomoć EU

Europska unija osigurala je četiri milijuna eura za projekt Podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH (LEP) koji provodi Međunarodna organizacija rada (ILO). Ona će partnerstvima pružiti svoju ekspertizu u vođenju reforme tržišta rada, kao i tehničku podršku u uspostavljanju održivih i partnerstvom vođenih lokalnih okvira za zapošljavanje te podršku u provođenju aktivnih mjera na tržištu rada.

Edukacija

Dodjela certifikata o grantovima u sklopu projekta LEP održana je u prostorijama Izaslanstva EU u Sarajevu. Grantove je dobilo 15 novoosnovanih lokalnih partnerstava za zapošljavanje koji će u iduće dvije godine biti odgovorni za povećavanje zaposlenosti putem prekvalifikacije skoro 2000 osoba u 22 općine.

Stručna obuka radi pružanja podrške programu zapošljavanja u Građevinskom centru za obuku u Bihaću, afirmacija razvoja malih i srednjih poduzeća kreiranjem agencija za razvoj poduzeća (EDA) u Banjoj Luci, Bihaću, Brčkom, Mostaru i Livnu, program stručne rehabilitacije za invalide rata u Medicinsko-rehabilitacijskom centru u Fojnici te opsežan program za promociju socijalnog dijaloga i tripartizma na različitim razinama ekonomije, neki su od projekata koje je ILO, Ured u Sarajevu proveo u BiH. ILO zagovara razvoj demokratskih institucija tripartitnog djelovanja te pruža potporu u realizaciji i usvajanju zakona koji na društveno odgovoran način omogućavaju tranziciju prema tržnoj ekonomiji. Također pruža tehničku pomoć u promoviranju stvaranja novih radnih mjesta kroz razvoj malih i srednjih poduzeća, kao što je aktualni projekt prekvalifikacije za 2000 osoba u Bosni i Hercegovini. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije