Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

EU predviđa porast broja zaposlenih u BiH te nove javne investicije

31. svibnja 2017. u 07:00 0 komentara 71 prikaza

Tijekom ekonomskog i financijskog dijaloga između Europske unije, zemalja zapadnog Balkana i Turske u posebno definiranim preporukama BiH sugeriran je nastavak Reformske agende usmjerene na brojne promjene koje uključuju smanjenje izdvajanja za javni sektor te poticanje investicija. U dijelu u kojem se govori o javnim financijama posebice se poziva na “kreiranje fiskalnoga prostora za javne investicije tako što će se smanjiti izdvajanja za javnu potrošnju i poboljšanje ciljane socijalne potrošnje”.

Energetika na čekanju

“Potrebno je poduzeti korake kako bi se smanjila izdvajanja za javni sektor, što uključuje doprinose za socijalno osiguranje”, navodi se u preporukama EU. Iz EU očekuju da se u sljedećih nekoliko godina povećaju ekonomske aktivnosti u BiH. 
“Najznačajniji čimbenici potpore rastu su projicirani s privatnom potrošnjom, ali i javnim investicijama. Zbog toga se očekuje porast zaposlenosti, potrošnje i izvoza, kao i smanjenje nezaposlenosti, ali će stopa i dalje biti visoka”, navodi se. Pri tome se inzistira i na poboljšanju pravodobne i iscrpne statistike, osobito državnih financija i statistike tržišta rada. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.