Optimistično izvješće

EU predviđa porast broja zaposlenih u BiH te nove javne investicije

31.05.2017.
u 07:00

Tijekom ekonomskog i financijskog dijaloga između Europske unije, zemalja zapadnog Balkana i Turske u posebno definiranim preporukama BiH sugeriran je nastavak Reformske agende usmjerene na brojne promjene koje uključuju smanjenje izdvajanja za javni sektor te poticanje investicija. U dijelu u kojem se govori o javnim financijama posebice se poziva na “kreiranje fiskalnoga prostora za javne investicije tako što će se smanjiti izdvajanja za javnu potrošnju i poboljšanje ciljane socijalne potrošnje”.

Energetika na čekanju

“Potrebno je poduzeti korake kako bi se smanjila izdvajanja za javni sektor, što uključuje doprinose za socijalno osiguranje”, navodi se u preporukama EU. Iz EU očekuju da se u sljedećih nekoliko godina povećaju ekonomske aktivnosti u BiH. 
“Najznačajniji čimbenici potpore rastu su projicirani s privatnom potrošnjom, ali i javnim investicijama. Zbog toga se očekuje porast zaposlenosti, potrošnje i izvoza, kao i smanjenje nezaposlenosti, ali će stopa i dalje biti visoka”, navodi se. Pri tome se inzistira i na poboljšanju pravodobne i iscrpne statistike, osobito državnih financija i statistike tržišta rada. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?