AMERIČKI ISNTITUT:

EU nije uspio u BiH, Amerika se mora uključiti

dayton
Foto: U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm
03.02.2014.
u 10:06

Daytonski sporazum je kreirao politički sustav koji otvoreno obeshrabruje i blokira formiranje multietničkih političkih stranaka, što u konačnici uzrokuje šovinističku, provincijsku i korumpiranu političku kulturu

Američki institut za nove demokracije (EDI) objavio je izvješće u kojem navodi da Europska unija (EU), na čelu s Njemačkom, nije uspjela u svojoj vanjskoj politici u BiH, te da bi se administracija predsjednika Baracka Obame trebala aktivnije uključiti u rješavanje političke krize u toj zemlji. Navodi se kako je Daytonski mirovni sporazum stvorio nedemokratski politički sustav.

Politički sustav

“Daytonski sporazum je kreirao politički sustav koji otvoreno obeshrabruje i blokira formiranje multietničkih političkih stranaka, što u konačnici uzrokuje šovinističku, provincijsku i korumpiranu političku kulturu. Dayton je postao prepreka za napredak cijele zemlje”, navodi američki EDI, prenosi Anadolija. Ovaj američki institut koji se bavi istraživanjem i promocijom demokracije i mira u svijetu predlaže četiri načina na koji se, prema njima, može pomoći BiH i njenim narodima da “riješe politički kolaps i da krenu naprijed”. Tako predlažu da Obamina administracija igra aktivniju ulogu u BiH i da mijenja poziciju Njemačke i Europske unije u BiH, koja je prema institutu, samo osnažila secesionističke snage u BiH i ugrozila mir u zemlji. Američki institut ističe da pozicija međunarodne zajednice, a posebno Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) mora biti jasno definirana uz napomenu da OHR ne bi trebao napustiti BiH dok se ne promijeni Daytonski sporazum.

Beograd i Banja Luka

Također se dodaje da međunarodna zajednica mora podržati BiH i odbaciti pokušaje susjeda i njihovih saveznika u BiH da ugroze državne institucije u toj zemlji. “Beogradu i Banjoj Luci se mora jasno kazati da ne mogu više održavati ‘zajedničke sesije’ njihovih zakonodavnih tijela, dok inzistiranje Zagreba na dijeljenju Federacije BiH mora biti ograničeno”, navodi američki institut.

Ključne riječi

Komentara 2

1H
1hrvatska2
14:26 03.02.2014.

Ne bih zelio ovo komentirati,ali gosp.Karacic ovdje je rijec o tzv Bosnian Institut of USA!

BB
BbadboyM
14:38 03.02.2014.

Kobojage ono njeki američki, ovo ono kad ono iza tega "Reuf Bajrović"!!! ;-)

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije