potpisani memorandumi

EU i UNDP podržavaju više od 100.000 korisnika u BiH putem LID projekta

UNDP
31.05.2016.
u 14:14

Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) potpisali su danas memorandume o razumijevanju i sporazume o suradnji s načelnicima i gradonačelnicima 21 općine i grada u BiH, čime su formalizirali opredijeljenost za podršku Projektu ''Lokalni integrisani razvoj'' (LID), koji će omogućiti sveobuhvatan i održiv društveno-ekonomski razvoj, poboljšanje dobre prakse upravljanja i razvoj lokalne infrastrukture i usluga u tim općinama i gradovima.

Projekt LID vrijedan je 6,6 milijuna eura, a sredstva su dobili: Banja Luka, Bijeljina, Čelinac, Doboj, Foča, Goražde, Gradiška, Konjic, Mostar, Maglaj, Modriča, Novi Grad, Odžak, Orašje, Prijedor, Srebrenik, Šamac, Tuzla, Vareš, Žepče i Živinice.

Šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH Melvin Asin je kazao da je LID dio EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje koji predstavlja nastavak napora EU da pomogne ekonomski oporavak zemlje, doprinese stvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju životnog standarda građana.

Aktivnosti projekta, dodao je, doprinijet će i ciljevima Reformske agende u BiH za poboljšanje poslovnog okruženja i ekonomske konkurentnosti.

UNDP će implementirati LID projekt od 2016. do 2018. godine, u partnerstvu s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnim ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu RS i dva udruženja općina i gradova u FBiH i RS-u.

Projekt će podržati i 30 mikro, malih i srednjih preduzeća, te 300 seoskih domaćinstava i 100.000 korisnika, priopćeno je iz UNDP-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?