sjednica

ESV odgodio izjašnjavanje o izmjenama Zakona o radu

ewwtrwer
07.12.2016.
u 19:30

Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu zaključilo je da će radi razmatranja predloženog Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu biti formirano zajedničko radno tijelo koje će razmotriti tekst nacrta do iduće sjednice.

U tom tijelu će biti po dva člana iz sve tri delegacije socijalnih partnera - Saveza samostalnih sindikata BiH, Udruženja poslodavaca FBiH i Vlade FBiH.

Obrazlažući izmjene Zakona o radu, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača rekao je da je predloženo da Vlada sudjeluje u određivanju minimalne plate, zatim jednostavnije regulisanje primjene povoljnijih prava, određivanje radnog učinka, harmonizacija Zakona o radu s novim propisima o penzijsko-invalidskom osiguranju i propisima o kontroli i registraciji naplate doprinosa.

Dodao je da su predviđene i izmjene vezane za ostvarivanje prava iz radnog odnosa, zaključivanje općeg i granskih kolektivnih ugovora, uloge Federalne i kantonalnih vlada u kolektivnom pregovaranju, nadležnost federalne inspekcije, prava izabranih funkcionera, te propisivanje sankcija.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović rekao je da se ta organizacija protivi razmatranju nacrta po hitnoj proceduri, kako je Vlada predložila, i da bi on trebao proći istu proceduru po kojoj je usvajan Zakon o radu jer se ne radi o tehničkim već o suštinskim izmjenama.

Federalni premijer Fadil Novalić istakao je da su nakon usvajanja Zakona o radu, te općeg i granskih kolektivnih ugovora, uočene određene tehničke greške i da on ne vidi potrebu da se oko njegovih izmjena gubi vrijeme na privlačenje pažnje javnosti slanjem nacrta u redovnu proceduru.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević kazao je da se ništa bitno neće desiti ako predložene izmjene budu usvojene za 15 ili 50 dana, jer će poslodavci i sindikat po Općem kolektivnom ugovoru dogovoriti minimalnu plaću koja će važiti za iduću godinu bez obzira šta Zakon o radu bude propisivao.

Dodao je da vlade i u drugim zemljama sudjeluju u određivanju minimalne plaće te da to može biti uvedeno i u FBiH, ali bi trebalo, kao i u tim zemljama, donijeti poseban zakon o minimalnoj plaći a ne da to regulira Zakon o radu.

Također, ESV je na današnjoj sjednici dalo podršku Prednacrtu zakona o štrajku i zaključilo da će se u fazi javne rasprave ponovo uključiti u njegovo razmatranje, te je predložilo Federalnom ministarstvu rada i socijane politike da organizuje sastanak s predstavnicima socijalnih partnera kako bi razmotrili pojedine sporne odredbe u tekstu.

Iduća sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH zakazana je za 19. prosinca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije