SASTANAK NA PANTOVČAKU S MILANOVIĆEM

Erdogan: Ako mene pitate problem je nastao zbog Daytona jer on nije riješio probleme u BiH

erdogan milanović
Goran Stanzl/PIXELL
08.09.2022.
u 12:49

Predsjednik Milanović i turski predsjednik Erdogan sudjelovat će i na Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu koji se održava u hotelu Westin.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon posjeta Srbiji i Bosni i Hercegovini stigao je u Zagreb gdje se susreo s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem. Nakon razgovora predsjednici su se obratili javnosti. 

Milanović je na početku konferencije za medije rekao da je s Erdoganom razgovarao o BiH. 

"Danas ćemo svečano prisutovovati otvaranju islamskog centra i na taj način ćemo uputiti poruku Europi i svijetu. Kao zadnja u regionu Turska prati zbivanja na Balknu i daje doprinose u tome. Razgovarali smo o miru i stabilnosti u jugoistočnoj Europi. Istklanuli smo potporu stabilnosti BiH. Dogovorili smo nastavak dijaloga što se tiče BiH nakon izbora. Zahvalio bih se na domaćinstvu i želim da moj posjet bude koristan za našu zemlju i regiju", kazao je Erdogan.

"Pokušavamo Vlada i ja, svako na svoj način katkad neusuglašeno, ispraviti neke nepravde i kršenje Dayttonskog sporazuma koji je temelj mira i stabilnosti u BiH. Što god dirate u njemu ili preskačete prijetite čitavoj cjelini. Neću ponavljati one naše poznate stavove. Hrvati su najmalobrojniji, da su jedan od tri konstutivnih naroda i da se sve može rješavati legitimnim dogovorima. Nisu svi u BiH onakvi kakvi se predstavlju. Što se tiče Visokog predstavnika govorio sam i govorim i dalje da jer izabran na neregularan način, što mu u startu odriče legitimnost. Tu imamo Dodika koji traži ukidanje i proganjanje Visokog predsjednika, a mi tražimo akcije. Ja sam na summitu NATO-a u Madridu u ime Hrvatske rekao da bi Visoki predstavnik konačno trebao dati znakove života i koristiti svoje ovlasti ako drugačije ne ide, nisam vjerovao da će se nešto dogoditi, i onda se dogodilo nešto na pogrešan način, krivom metodologijom. Što se sada događa ne znam", kazao je Milanović.

"Ne znam što će biti na izborima u BiH i ja sam dao sve od sebe i ja zaista ne znam što će učiniti Visoki predstavnik, a zasad nije ništa, učini li nešto morat ću priznati da je nešto napravio i u tome se razlikujemo predsjednik Erdogan i ja", kazao je. 

"U vezi BiH, imao sam prilike razgovarati s čelnicima BiH. Ako mene pitate problem je nastao zbog Daytona jer on nije riješio probleme u BiH. Mi smo tada morali potpisati taj sporazum. Imamo entitete u BiH, imamo čelnike koji predstavlju te narode i vjerujem da bi odluke trebali donijeti čelnici BiH. Postoje određeni mehanizmi i možemo se s vremena na vrijeme sastajti i o tome razgovarati. Jedinstvo i cjelovitost BiH je od velike važnosti ", kazao je Erdogan. 

Erdogan će se susresti i s premijerom Andrejem Plenkovićem, a Banski će dvori o njihovom susretu izvijestiti priopćenjem. Turski će predsjednik zajedno s hrvatskim predsjednikom Milanovićem otići  i u Sisak gdje će sudjelovati na otvorenju novog islamskog centra i džamije u tom gradu.

Milanović i turski predsjednik Erdogan sudjelovat će i na Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu koji se održava u hotelu Westin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije