inspektori na terenu

Epidemiološke mjere u FBiH se najmanje poštuju u trgovinama, kafićima i tržnim centrima

ilustracija
07.07.2020.
u 07:17

Nakon zdravstvenog nadzora na granicama nastavila se i dalje borba protiv koronavirusa, pa je tako Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) nastavila svoje aktivnosti na nadzoru poštivanja zdravsteno-epidemioloških mjera i preporuka u objektima kojima je ponovno omogućen rad.

Kako je za Klix.ba rekao direktor FUZIP-a Anis Ajdinović, na osnovu izvješća županijskih inspekcija, u prvoj polovici lipnja su kontrolirani pretežito objekti s potencijalno najvećim epidemiološkim rizikom.

Riječ je o ugostiteljskim objektima, tržinm centrima, trgovinama, gradskom prijevozu, uslužnim djelatnostima, kao i poslovnim subjektima koji zapošljavaju veliki broj ljudi.

"Kontrolirani su i dječiji vrtići, kojom prilikom je ustanovljeno da se preporuke Zavoda za javno zdravstvo FBIH većinom poštuju, te su primijećena kršenja preporuka većinom prisutna u ugostiteljstvu, trgovinama i tržnim centrima. Što se tiče kategorizacije preporuka koje se najčešće krše većinom se radi o nepridržavanju minimuma osnovnih higijensko-epidemioloških mjera poput nenošenja maski u zatvorenom prostoru, neodržavanja potrebne socijalne distance, te neposjedovanju dezinfekcijskih sredstava i neizvršenim redovnim dezinfekcijama poslovnih prostorija", rekao je Ajdinović.

Dodao je kako je Federalna uprava za inspekcijske poslove, u koordinaciji s inspekcijskim organima, pristupila praćenju provođenja i poštivanja postavljenih standarda i mjera, posebno u pravcu preventivno-korektivnog djelovanja na građane i gospodarske subjekte, a kako bi se djelotvorno podržala i osigurala pozitivna epidemiološka slika na području Federacije BiH. Riječ je o pojačanim inspekcijskim nadzorima koji se obavljaju i vikendom i u noćnim satima. Kontrole provodi 60 federalnih, županijskih, gradskih i općinskih sanitarnih inspektora", navodi.

Prema analizi izvješća o pretežito preventivno-korektivnom djelovanju županijskih inspekcijskih organa i federalne inspekcije izvršeno je 3.725 inspekcijskih nadzora na području cijele Federacije BiH.

"Tom prilikom su donesena 252 rješenja o otklanjanju nedostataka što podrazumijeva preko 1.000 pojedinačno naloženih mjera prilikom vršenja inspekcijskih nadzora, devet zabrana rada i 24 upozorenja, te 80 prekršajnih naloga s financijskim efektom u iznosu od 152.000 KM. Važno je napomenuti da sustav kažnjavanja ne može biti djelotvotan bez suradnje s građanima. Od presudnog značaja je visoka razina odgovornosti svih gospodarskih subjekata i građana, kako bi shvatili ozbiljnost situacije i pridržavali se higijensko-epidemioloških mjera koje im jamče sigurno poslovanje, sigurnost i zaštitu klijenata i potrošača, a sve u cilju minimiziranja opasnosti i izbjegavanja obustavljanja poslovanja", zaključio je Ajdinović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?