Mladi hrvatski stručnjak Tin Bašić analizirao kretanja na tržištu

"Energetska neizvjesnost vladat će dok god traje rat u Ukrajini"

28.01.2023.
u 08:03

BiH je posebna, cijene goriva u Hercegovini veće su nego u Bosni. Pojavila se i informacija kako stižu nova poskupljenja

Novi potresi stižu na tržište nafte, a odrazit će se i na BiH. - Trebali ste prije doći, od ponoći smo promijenili cijene. Sada je litra 2,91 KM - kaže nam radnik na crpki nakon još jednog skoka cijene goriva, za 5 feninga, piše Večernji list BiH.

Prateći geopolitička zbivanja čini se kako i ima i nema razloga za poskupljenje, no to je tržište i očito se i svaki manji potres održava na cijenu nafte.

No, BiH je posebna, cijene goriva u Hercegovini veće su nego u Bosni. Pojavila se i informacija kako stižu nova poskupljenja. Za mišljenje je ekipa portala Vecernji.ba pitala Tina Bašića, stručnog poznavatelja situacije, koji na stranici cijenegoriva.info donosi informacije. Iako je fokusiran na Hrvatsku, u kojoj živi, Tina smo pozicionirali geopolitički, a onda i na lokalne razine, da i nama u BiH objasni o čemu se radi.

- Sada je cijena sirovog barela oko 85 dolara i na tim razinama je i u posljednje vrijeme. U studenome je cijena barela bila 96 dolara pa početkom prosinca 75. Ona varira i to je normalno. To je tržište. A onda, kada pričamo o Hrvatskoj i ostalim državama regije koje nemaju svoje rafinerije nafte, mediteransko tržište ključno je za gorivo. Hrvatska je to na jedan način regulirala kako bi se olakšalo vozačima, pa se cijene zadrže u nekim granicama - priča Bašić, a onda se sjetimo države u kojoj živimo, a to je BiH, gdje su se lomila koplja oko trošarina da se donekle olakša vozačima, ali ništa do sada nije postignuto.

- Kada gledamo situaciju, imam pred sobom grafove sirove nafte u posljednjih 25 godina. Sada govorimo o cijeni od 85 dolara, a u lockdownu u koroni imali smo cijenu od 23 dolara. Vratimo se na siječanj 2015. kada je cijena bila 53 dolara, a samo nekoliko mjeseci prije, u 2014., čak 112 dolara. Pa idemo još u prošlost - u siječnju 2009. cijena barela bila je 45 dolara, a 2008., kada je došlo do velike krize, cijena je dosegnula 139-140 dolara. Tržište nafte jako često reagira na podražaje, a to znači: ako se negdje dogodi situacija s nekim tankerom, odrazit će se na cijeni. Ako negdje dođe do nestašice, također. Dođe li do geopolitičkog događaja, pogotovo u zemljama OPEC-a, doći će do reakcije; ako dođe do političke odluke da se nekome nešto zabranjuje ili da se nekoga sankcionira, također će doći do reakcije - ističe Bašić.

- Rat u Ukrajini utjecao je na mnogo toga, a prije toga imali smo koronu, lockdown, nepostojanje potrošnje. Tada je cijena nafte pala. U Americi je cijena otišla u minus i to, praktički, nikada nismo vidjeli. Naravno da će rat, pogotovo kod velikih proizvođača, utjecati na kolapse cijena. Sreća je da ti kolapsi nisu bili kao 2008., kada je cijena išla na 140 dolara, a posljednjih mjeseci imamo razne turbulencije. No, investitori su se naviknuli na situaciju s ratom. Činjenica je da vlada velika neizvjesnost i ne možemo znati što će se događati za mjesec, a kamoli za godinu. Energetska neizvjesnost bit će ovako velika dok god traje rat u Ukrajini - tvrdi Tin Bašić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije