lovrinović:

Ekstermisti obmanjuju javnost, HDZ jedina prepreka unitarizmu i rušenju BiH

Nikola Lovrinović
04.05.2017.
u 13:41

Dom naroda Parlamenta BiH danas će razmatrati HDZ-ov, odnosno HNS-ov Prijedlog izmjena izbornog zakona BiH, kojim se regulira izbor članova Predsjedništva BiH, te provode odluke ustavnog suda BiH u vezi izbora izaslanika u federalni Dom naroda, te izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH-HNS u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović očekuje da Dom naroda prihvati izmjene zakona, a ukoliko to SDA želi zaustaviti može to, kaže, učiniti samo povlačenjem vitalnog nacionalnog interesa.

Protivnici, unitaristi i ekstremisti dezavuiraju javnost

- To bi po meni značilo da je po SDA vitalni nacionalni interes Bošnjaka da biraju Hrvatima zastupnike. Podsjećam, izmjene se odnose samo na pozicije koje sukladno Ustavu pripadaju Hrvatima i  to su mjesta gdje se zapravo očituje jednakopravnost i brani bit BiH. Ako je podjela što osiguravamo da nas predstavlja onaj koga mi izaberemo onda zapravo govorimo o suštini opstojnosti BiH. Protivnici, unitaristi i ekstremisti obmanjuju javnost iskorijeniti istinu, a to je da je ovo zemlja i hrvatskog naroda koji je njezin građanin, kazao je Lovrinović za Hrvatski Medijski Servis.

Ako bude usvojen u Domu naroda HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, prema Lovrinovićevim riječima mogao bi se naći u Zastupničkom domu, najdalje do kraja svibnja. Upitan tko bi prema njegovim procjenama u Zastupničkom domu mogao podržati izmjene Izbornog zakona koje predlaže HDZ BiH, odnosno HNS, Lovrinović kaže: - Svatko tko poštiva sebe i druge, tko poštiva sve naslage vremena kroz koja smo prošli, tko misli dobro ovoj državi, tko neželi dominirati drugima.

Lekcija smo, podsjeća, imali kroz povijest, kroz koju je nametanje volje drugima donijelo samo zlo. Prihvaćanjem Izmjena Izbornog zakona siguran je da bi se mnoge pozitivne priče pokrenule, a napose one gospodarske.

Tko iscrpljuje narod i tko mu prodaje maglu?

A što ukoliko Izmjene izbornog zakona ne budu usvojene? - Ako se to dogodi idemo dalje u naša bespuća, u naše neizvjesnosti, veli predsjednik Kluba HDZ BiH- HNS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović. Pita se kome je to potrebno? Tko putem anarhije želi ostvariti ciljeve? Tko iscrpljuje narod i tko mu prodaje maglu i maglovitu viziju države, koja ovdje nikada nemože biti takva?, te zaključuje:

- Mi odustati nemamo prava i nećemo. Jednom će se ovo riješiti i lažljivi prodavači države po mjeri “nekog” čovjeka će uvidjeti da smo samo bepotrebno trošili vrijeme. Hoću vjerovati da je sazrela svijest da samo jednakopravnost naroda ovdje kuću gradi i ništa i nitko drugi, veli.

I dok se očekuje da će HDZ-ov prijedlog Izmjena Izbornog zakona podržati srpski klub u Domu naroda Parlamenta BiH, što je uz petoricu izaslanika hrvatskog kluba dostatno da zakon u ovom domu bude usvojen, izvjesno je kako će bošnjački izaslanici biti protiv. Za SDA je HDZ-ov prijedlog neprihvatljiv. Između ostalog i zbog toga, kako su naveli u jučerašnjem priopćenju, jer je upućen u parlamentarnu proceduru bez prethodnih konzultacija s drugim strankama.

Konzultacije sa SDA traju od 2000-te

Lovrinović na tu primjedbu odgovara kako bi mogao nabrojati desetinu zakona i sličnih inicijativa koju je SDA podržao bez ikakvih konzultacija s partnerima, a baren polovicu tih prijedloga inicirali su članovi SDA ili bošnjački klub.

- Konzultacije, a napose sa SDA, traju od promjene izbornog zakona i Ustava Federacije, kada je intervencijama pojedinih međunarodnih predstavnika i institucija hrvatski narod u politićkom smislu doveden do šizofrenog stanja. Misle kolege, a napose iz SDA, da nam nije poznato koliko su u sve to umješanih njihovi prsti. Podsjetit ću ih da su najodgovorniji za stezanje luđačke košulje, a napose poslije 2000. Pitat ću ih jeli do tada itko postavljao ova pitanja. Do tada smo bili u poziciji koju su prihvatili i koju su potpisali i naši predstavnici. Evo neka svojim pristankom potvrde to na što su i oni stavili potpis. Dakle ,resetirajmo stanje, a za promjene ćemo se dogovarati konsenzusom, dabome, jer smo tako i izašli iz stanja katastrofe u koju smo ušli. Konačno bi bilo dobro da shvate da BiH nije samo njihova i da nisu samo oni čuvari vremena i prostora. Što se mene tiče BiH nikada nije bila upitna niti će ali nikada se neću složiti da se predstavnici moga naroda ne pitaju, kako ćemo u njoj živjeti, kaže Lovrinović za HMS.

SDA ističe kako se HDZ-ovim prijedlogom izbora članova Predsjedništva BiH ne riješava pitanje implementacije presude u predmetu Sejdić- Finci.

- Pa eto neka oni to rješe jer i to su zakuhali raznim makinacijama o kojima sam već govorio. Što se mene tiče odmah sam spreman na svako riješenje uređenja BiH koja poštuje principe kosenzusa, pariteta i rotacije. Ovo pitanje smatram samo bijegom od rješavanja problema. Kada i gdje su oni to čuli da je HDZ sebi licencirao pravo da će uređivati BiH samo po svojoj mjeri i rješavati sve probleme. No, za razliku od njih sasvim realno nudimo realna i moguća rješenja normalnog suživota bez fikcija i fatamorgana nedosanjanih želja, kojih na ovim prostorima nikada nije nedostajalo. Dakle, eto neka ponude rješenje sigurno ćemo u njemu sudjelovati, a do tada ih podsjećam da smo mi Hrvatska Demokratska Zajednica odnosno Hrvatski Narodni Sabor, pa valjda to govori o našim prioritetima, kaže Lovrinović.

Lovrinović je za Hrvatski Medijski Servis komentirao i izjavu dopredsjednika SDP-a Zukana Heleza da “sve patriotske snage u BiH trebaju stati protiv HDZ-ovog izbornog zakona, jer u SDP-u BiH smatraju da je to “podjela BiH”, da je to “diskriminacija, prvo među Hrvatima“.

Hvala lijevim ekstremnim radikalistima na brizi za moj narod

- Ne fasciniraju me isprazni objedi o podjelama i puritanstvu njihove vizije BiH nastale na iskrivljenoj i indoktriniranoj ideji zadnjeg trenutka stvaranja države samo po njihovoj mjeri, pa makar one s kojima žive pravili i budalama, kaže Lovrinović.

Podsjeća kako SDP koji obmanjuje javnost kako se ovim izmjenama Izbornog zakona diskriminiraju Hrvati nije do sada imao primjedbi što nekoliko Hrvata iz npr. Goražda bira isti broj izaslanika kao npr. Posavina u kojoj žive desetine tisuća Hrvata.

- Inače sam u napasti da se njima i drugim tzv.lijevim ekstremnim radikalistima zahvalim na brizi za moj narod. Fasciniran sam. Predlažem im da se prestanu brinuti za nas jer što više njihove brige nama sve gore. Uostalom, neka kažu kako žele da se biraju bošnjački predstavnici osobno nemam ništa protiv, ali neka nama prepuste biranje hrvatskih.

Kaže kako je “podjela podjeljenog ili poštivanje bogatstva različitosti ili crvena laž i bivšu državu srušila”.

- Već odavno je arhiviran film nacionalističke retorike i šarene laže nacionalizma većinskog naroda pod oreolom bratstva i jedinstva, u kojoj nikome nije tijesno. HDZ je izraz volje hrvatskog naroda što oni više nikada neće biti. Ako je to previše i ako je to zabranjeno podsjećam ih da nije prvi put da su oni i slični zapravo samo protiv HDZ-a jer ga smatraju  jedinom ozbiljnom preprekom za njihov unitarizam i rušenje BiH. Hrvatski narod im skoro tri desetljeća šalje svoje poruke i svoje opredjeljenje. Jadna nam je majka ako se oni ponovno budu brinuli za nas. To više neće ići. HDZ nastavlja svoju povijesnu misiju koristeći se svim demokratskim pravima zaštite interesa onih koje predstavlja i čije povjerenje ima sve ove godine. Drugovi nema više jednoumlja, poručuje Lovrinović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?