Večernji list doznaje imena budućih ministara i zamjenika u Vijeću ministara BiH, samo se čekaju konačni prijedlozi “Osmorke”

EKSKLUZIVNO Novi hrvatski ministri: Dubravka Bošnjak vodit će civilne poslove, Davor Bunoza pravosuđe

31.12.2022.
u 13:35

Zamjenik ministra sigurnosti bit će Ivica Bošnjak iz Kreševa, dosadašnji zamjenik ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a brigadir Slaven Galić iz Širokog Brijega zamjenik ministra obrane. Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i u ovom mandatu bit će Ljiljana Lovrić iz Kiseljaka, a iz staroga saziva ostaje i Josip Brkić iz Ljubuškog na mjestu zamjenika ministra vanjskih poslova

Nakon što je u Parlamentu BiH okončana potvrda Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH počela je i procedura izbora ostalih članova budućeg Vijeća ministara. Stranke, članice vladajuće koalicije, koju čine HDZ BiH, SNSD i stranke “osmorke”, rade na prijedlozima imena kako bi se s početkom idućega tjedna, poslije novogodišnjih praznika kompletirao sastav nove državne vlade, devet ministara i deset zamjenika.
 
Resori i imena

Neka od imena srpskih i bošnjačkih ministara danima se pojavljuju u medijima, špekulira se jer nema službene potvrde iz stranaka, osim imena Zukana Heleza, dosadašnjeg državnog zastupnika i nekadašnjeg federalnog ministra za pitanja branitelja, kojega je Predsjedništvo SDP-a BiH i službeno predložilo za novog ministra obrane BiH. Osim Borjane Krišto, kao predsjedateljice, Hrvatima je pripalo mjesto ministra pravosuđa i civilnih poslova te četiri zamjenička mjesta - zamjenika ministra vanjskih poslova, vanjske trgovine i odnosa, obrane i sigurnosti. Kako doznaje Večernji list, među Hrvatima će biti iznenađenja i potpuno novih lica na mjestima ministara i zamjenika, koja do sada nisu bila na dužnostima u izvršnoj vlasti. Doznajemo kako će novi ministar pravosuđa biti mladi odvjetnik iz Mostara Davor Bunoza, diplomirani pravnik, a nova ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak iz Sarajeva, doktorica ekonomskih znanosti i dosadašnja zamjenica ravnatelja Agencije za bankarstvo Federacije BiH. Večernjak doznaje i kako će novi zamjenik ministra sigurnosti biti Ivica Bošnjak iz Kreševa, dosadašnji zamjenik ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a brigadir Slaven Galić iz Širokog Brijega zamjenik ministra obrane. Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i u ovom mandatu bit će Ljiljana Lovrić iz Kiseljaka, a iz staroga saziva ostaje i Josip Brkić iz Ljubuškog na mjestu zamjenika ministra vanjskih poslova. Večernji list doznaje i imena ministara i zamjenika za mjesta koja su pripala Srbima, odnosno SNSD-u. Novi ministar financija i riznice BiH bit će aktualni predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ostaje Staša Košarac (SNSD), koji je tu dužnost obnašao i do sada, novi ministar za ljudska prava i izbjeglice bit će Denis Šulić iz Bosanske Gradiške. U proteklom mandatu bio je dopredsjedatelj Narodne skupštine Republike Srpske, a član je SNSD-a. Novi ministar sigurnosti bit će Nenad Nešić, lider DNS-a. Srbima su pripala i tri zamjenička mjesta, a otkrivamo i ta imena. Aleksandar Goganović, koji je bio vijećnik u Skupštini Grada Doboja, član SNSD-a, bit će zamjenik ministra obrane, Marijana Mojić iz Bijeljine, kadar Ujedinjene Srpske, bit će zamjenica ministra civilnih poslova, tako da će ovim resorom, kao nikada do sada, rukovoditi žene - i kroz ministricu i zamjenicu. Ognjen Janjić bit će zamjenik ministra prometa i veza. Bošnjacima su pripala mjesta ministra prometa i veza, vanjskih poslova i obrane te zamjenička mjesta u resorima financija i riznice te pravosuđa. Imena ministara i zamjenika koja predlažu stranke članice “osmorke” još uvijek se dogovaraju.
Kao i ime zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice koje bi, kako doznajemo, trebale dogovoriti stranke “osmorke” i SNSD. Ono što je izvjesno je da će državno Ministarstvo vanjskih poslova preuzeti čelnik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković. U javnosti je bilo govora kako će dosadašnji premijer Sarajevske županije i čelnik Naše stranke Edin Forto preuzeti jedan od državnih resora, vjerojatno prometa i veza, no službene potvrde o tome nema. Ono što je poznato je kako predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić neće u državnu vlast, on će biti novi premijer Federacije BiH. A procedura imenovanja novih državnih ministara i zamjenika je slijedeća: nakon što imena s potrebnom dokumentacijom budu dostavljena predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto, slijedi provjera za nove dužnosnike.

 

Procedura imenovanja

U skladu s Ustavom BiH, predsjedateljica Vijeća ministara najkasnije u roku od 35 dana od dana kada Zastupnički dom potvrdi njezino imenovanje imenuje ministre i zamjenike ministara te traži od Zastupničkog doma potvrdu imenovanja. Krišto je potvrđena 28. prosinca, što znači da je rok početak veljače. Prije toga najprije se obavljaju provjere u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, koje potvrđuje ispunjava li kandidat sve potrebne uvjete za izbor, a provjeru obavljaju i Obavještajno-sigurnosna agencija te druga tijela. Nakon što sve provjere završe, stječu se uvjeti za sljedeći korak, a to je odlučivanje Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH u Zastupničkom domu. U roku od tri dana ovaj državni dom trebao bi glasovati o novom sazivu Vijeća ministara. S obzirom na veliki broj neradnih dana zbog blagdana u siječnju te potrebno vrijeme za provjere, novi saziv Vijeća ministara bit će poznat vjerojatno sredinom siječnja, što će, bez obzira na sve, biti rekordan rok za izbor državne vlade.  •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?