gospodarstvo

Ekonomski rast mora biti prioritet uz nova rješenja

20.04.2018.
u 17:19

Ekonomski rast, ali znatno veći nego dosad, mora biti prioritet Republici Srpskoj, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, uz nova rješenja i pristup toj oblasti – rečeno je danas tijekom rasprave o temi "Kako doći do konceptualnog okvira za definiranje strategije održivog ekonomskog razvoja RS-a, čija posljedica će biti stabilan ekonomski rast".

Na ovom skupu u organizaciji Udruženja "Misli dobro", prof. dr Tihomir Domazet iz Zagreba je naglasio da  dosadašnji ekonomski sustav nije dao neohodan rast gospodarstva i BDP-a, a da bi nova rješenja trebalo da omoguće suvremeno i konkuretno gospodarstvo.

Upozorio je da su nova rješenja neophodna i da za njih nema alternative, uz reforme u svim sektorima društva, administraciji, obrazovanju, zdravstvu, mirovinskom sustavu...

Domazet je napomenuo da postoje brojne primjedbe na ponašanje vlasti i državnih organa koji nisu efikasni, nisu u interakciji s gospodarstvom, a što onemogućava neophodan gospodarski rast.

I profesor Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci Goran Radivojac je rekao da je potrebno trasirati pravce za bavljenje životnim pitanjima, koja će omogućiti bolji standard stanovništva.

-Na nama je da odlučimo koje ćemo sektore razvijati, ali bez iluzija – rekao je Radivojac, ukazujući da je neohodno da se počne funkcionirati na tržišnim principima, da zaradimo ono što trošimo.

Trenutno, kako je dodao, rješenje za ekonomski napredak RS treba se tražiti u tercijarnom gospodarskom sektoru, odnosno uslužnim djelatnostima, imajući u vidu geografski položaj, obrazovnu strukturu stanovništva i drugo.

Na ovom okruglom stolu sudjelovali su gospodarstvenici, poslodavci, predstvanici akademske zajednice, političari. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?