Anto Domazet

Učinak krize: 80.000 osoba postaju ekstremno siromašne, imaju 5 KM dnevno

26.06.2020.
u 17:33

O ekonomskim posljedicama novog koronavirusa za N1 je govorio profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Anto Domazet.

Već smo više od tri mjeseca u situaciji ekonomskog pada, a o tome kakva je situacija u ekonomiji i kakve su procjene budućih kretanja, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Anto Domazet za N1 je rekao kako je situacija u BiH na liniji predviđanja koju su davali i MMF, Svjetska banke, i razni instituti, a to je da se predviđa pad bruto domaćeg proizvoda od 5 posto.

"Ali, sada imamo i pokazatelje koji zabrinjavaju ali i neke koji daju neki blagi optimizam. Prema podacima Porezne uprave, za mjesec svibanj za subvencije je prijavljeno oko 21.000 tvrtki s nekih 143.000 zaposlenih i sa subvencijama od 34 milijuna. Samo mjesec ranije bilo je 25.000 tvrtki nego u svibnju, a koje su obuhvaćale 174.000 radnika i oko 40 milijuna subvencija", kazao je Domazet.

"Prihodi od neizravnih poreza pokazuju koliko je potrošnja spala, ali mislim da se i tu nagovještavaju neki blagi elementi jer taj pad je kako idemo od travnja ka svibnju manji i nadam se da će i u lipnju biti manji. Još uvijek je kratko vrijeme za donošenje zaključaka, ali je dubina krize u BiH izuzetno zabrinjavajuća. Što se tiče nezaposlenosti, imamo poprilčno puno pozitivne indikatore jer je broj nezaposlenih pao za 25.000 ili 26.000 i taj se iznos smanjuje u odnosu na kraj travnja. Očito da mjere koje su poduzele vlade vraćaju radnike na posao", dodao je profesor na Ekonomskom fakultetu.

Govoreći o industrijskoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini koja je u svibnju ove godine bila manja za 15,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, Domazet je rekao kako je to zabrinjavajuće jer je riječ o padu izvoza i to je nešto gdje moramo očekivati popravak na glavnim tržištima.

"Najveći pad je na tržištu Italije, oko 36 posto, na tržištu Srbije i na tržištu Slovenije, dok je otpornija bila Njemačka, Hrvatska i Austrija koje su bilježile pad oko 10 posto. To pokazuje da ekonomskog oporavka u BiH nema bez oporavka u glavnim izvoznim tržištima", mišljenja je Domazet.

U riziku od siromaštva je 16,9 posto stanovništva Bosne i Hercegovine, zemlje koja je po kupovnoj moći među posljednjima u Europi, podaci su Eurostata. O tome hoćemo li skliznuti u siromaštvo, Domazet je istakao kako Svjetska banka predviđa da će samo zbog učinka korona krize oko 30.000 do 80.000 osoba u BiH kliznuti u ekstremno siromaštvo a to je siromaštvo u kome imate 1,9 dolara potrošnju, odnosno negdje oko 5 maraka po stanovniku.

"Predstoji jedna dosta otežavajuća socijalna situacija tako da vlade u suočavanju s krizom ne mogu samo jednostrano poduzimati mjere na ekonomskoj strani nego i u socijalnoj sferi, a tu smo mi u BiH zakazali jer je korona zakon bio potpuno socijalno neosjetljiv, a i prema onima koji su duže vremena u trajnijem siromaštvu", naglasio je Domazet za N1.

Istaknuo je kako da je bilo jasno da će najveći teret krize snijeti poduzetnici te da su se oni u tom smislu pokazali poprilično odgovornim.

"Vlada je tu asistirala samo kroz doprinose za minimalnu plaću. Efekt subvencija najviše je potpomogao socijalnim institucijama na proračunu", komentirao je.

O tome koje bi dalje mjere trebalo poduzeti za postizanje oporavka ekonomije, Domazet je kazao kako je ključno to da smo prebrodili fazu šoka i da sada ulazimo u fazu stvaranja uvjeta za ekonomski oporavak.

"Najsretniji bih bio kada bismo na sjednici Parlamenta FBiH imali usvajanje zakona "korona 2" s djelovanjem ovih mjera subvencioniranja s uključivanjem naknada za trajnije nezaposlene radnike gdje bismo davali oko 200 maraka kao jednokratnu naknadu, da se usvoji i zakon o porezima i doprinosima koji se već tri godine 'kiseli' u Federalnom parlamentu i o zajamčenoj plaći da se poveća na 55, do 60 posto prosječne plaće i tu bi se mogle naći i promjene zakona o radu", kazao je između ostalog Domazet

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije