porast prihoda

Džakula: U 7 mjeseci prikupili smo 3,6 milijardi KM poreza

Miro Džakula
09.08.2016.
u 08:44

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, osim činjenice da je prošla godina bila rekordna u smislu naplate poreza, i ove godine bilježi rast prihoda po osnovu neizravnih poreza.

- U sedam mjeseci ove godine prikupili smo tri milijarde i 654 milijuna KM, što je za 63 milijuna KM ili 1,75 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kazao je za Dnevni avaz direktor UNO BiH Miro Džakula.

Dodao je da se pred UNO iz godine u godinu postavljaju sve veći zahtjevi kada je u pitanju prikupljanje prihoda od neizravnih poreza, što Uprava za sada uspijeva osigurati. Džakula je posebno istaknuo da je u prošloj, ali i ovoj godini poseban naglasak u radu Uprave bio na kontroli prodaje duhana i duhanskih prerađevina.

- U prvih šest mjeseci ove godine službenici UNO privremeno su oduzeli 28.862 kutije cigareta, jer nisu bile obilježene akciznim markicama ili su bile obilježene akciznim markicama susjednih država - kazao je Džakula.

Dodao je i da su u akcijama širom BiH službenici UNO oduzeli 39.628 kutija ručno punjenih cigareta i 28.240 kilograma duhana, ukupne vrijednosti 1.722.542 KM. 

Džakula je mišljenja da je sektor turizma možda i najperspektivniji u BiH, koji, i pored nedovoljnih ulaganja, pokazuje napredak iz godine u godinu.

- To dokazuju i službeni podaci Agencije za statistiku BiH, gdje se iz godine u godinu bilježi veći broj registriranih noćenja. Međutim, još postoji snažan neformalni dio turističkog sektora, koji, ukoliko se uključi, mijenja sveukupnu sliku turističkog sektora, i to nabolje - mišljenja je Džakula.

Dodao je da UNO ima isključivu nadležnost za kontrole obveznika PDV-a, što se redovito i radi, te da je Uprava posebnu pažnju posvetila analizi rizika u sektoru turizma da bi identificirali one obveznike koji su rizični i čiji rad treba pratiti.

- Veću ulogu trebale bi odigrati nadležne inspekcijske službe, koje bi češćim kontrolama na terenu trebale otkriti svaki neprijavljeni boravak - naglasio je Džakula.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije