Strategijski debalans

DW: Vojna inferiornost BiH u odnosu na susjede

Oružane snage BiH
17.10.2020.
u 12:43

BiH je sa svojim Oružanim snagama (OS) u "strategijskom debalansu" u odnosu na susjede i nema moderna borbena sredstva za efektivno odvraćanje od bilo kakve sigurnosne prijetnje. "Zbog nedostatnog godišnjeg vojnog proračuna od oko 280 milijuna maraka, Oružane snage BiH ne samo da ne mogu sudjelovati u trci u naoružavanju koju nameću susjedi, nego jedva preživljavaju", kaže vojno-politički analitičar Đuro Kozar.

Dok se Srbija i Hrvatska naoružavaju, BiH "tapka u mjestu", tvrde analitičari. Oružane snage BiH "jedva preživljavaju" i za sada nema govora o nekoj modernizaciji po uzoru na susjede, piše DW..

On napominje da pored naoružanja i vojne opreme treba cijeniti i moral i obuku te podsjeća da slabije opremljene, ali dobro uvježbane OS BiH sudjeluju u mirovnim misijama u svijetu "rame uz rame sa mnogo moćnijim vojskama". Ipak, razlike u količni i kvalitetu oružja između zapadnobalkanskih armija su očite.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?