ČUVAJTE OKOLIŠ

Dvoumite se oko pravog i umjetnog drvca? Saznali smo koje je bolje

shutterstock
08.12.2020.
u 09:11

Evo kojim odabirom činite bolju stvar za okoliš - i nije baš onako kako mislite.

Badnjak samo što nije, a vi još niste odlučili želite li kupiti umjetno drvce koje ćete moći godinama koristiti ili pravo čiji je miris neodoljiv? HuffingtonPost otkriva kojim odabirom činite bolju stvar za okoliš - i nije baš onako kako mislite.

Mnogi su uvjereni da će kupnjom umjetnog drvca sačuvati borove i doprinijeti očuvanju okoliša, ali istina je malo drugačija jer se većina umjetnih borova proizvodi u Kini, od čelika koji se kasnije mota u najvećeg protivnika očuvanja okoliša - plastiku.

Osim toga, koriste se još razni metali i fosilna goriva. Možete ga koristiti nekoliko godina, to je prednost, ali jednom kada vam više ne treba ne možete ga reciklirati što znači da će hrpa plastike otići na otpad. Plastične komponente u okolišu se zadržavaju godinama.

S druge strane, uzgajanje pravih drvca može imati pozitivan učinak na okoliš: dok rastu, drveće će apsorbirati ugljični dioksid i druge potencijalno štetne plinove iz atmosfere dok će emitirati kisik. Iako ono jedva izdrži i tri tjedna, a kamoli do iduće godine, pravo drvce se može reciklirati.

Recikliranjem borova i jela stvara se malč i koristi se kod uređivanja krajolika i u vrtlarstvu, a drva razrezana u sitne komadiće se rabe kao materijal za prekrivanje pješačkih staza i igrališta za djecu. Zaključak je da se kupnjom umjetnoga bora okoliš ne čuva, niti najmanje i da bi bilo najbolje kupiti pravo.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?