REFERENDUM O BRAKU

Dvostruko više Hrvata za brak muškarca i žene u Ustavu nego onih koji su protiv

rederendum
Foto: VL FOTO
02.12.2013.
u 10:06

Za razliku od Hrvatske, gdje nije bilo problema tijekom glasovanja, jučer su birači u BiH satima čekali kako bi mogli ostvariti svoje pravo

Velika većina glasača na prvom je narodnom referendumu, prema službenim podacima, odlučila da u Ustav uđe odredba po kojoj je brak zajednica između žene i muškarca. Državno izborno povjerenstvo objavilo je sinoć da je na referendumu 64,82 posto birača glasalo za, a 34,58 posto protiv uvrštavanja u Ustav takve definicije braka. Rezultat referenduma obvezujući je neovisno o broju birača koji su se odazvati glasanju. Po podacima DIP-a, ukupno je glasovalo, što je za oko sedam posto manje od odziva na referendum o ulasku Hrvatske u EU prošle godine. Održavanje referenduma zatražila je inicijativa “U ime obitelji” nakon što je prikupila oko 750.000 potpisa.

Problemi u BiH

Za razliku od Hrvatske, gdje nije bilo problema tijekom glasovanja, jučer su birači u BiH satima čekali kako bi mogli ostvariti svoje pravo. Više stotina hrvatskih građana s pravom glasa između sat i sat i pol vremena od podneva su izmjenično čekali na potvrde kako bi mogli glasovati na referendumu. Pred Generalnim konzulatom u Mostaru stalno se povećava gužva, napose nakon svetih misa. A probleme su imale osobe koje se nisu registrirale do 20. studenoga da će glasovati u BiH. Oni su jučer ustvari čekali na posebne potvrde koje izdaje Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba. Posebni timovi u konzulatu bili su zaduženi pomoći građanima da dobiju te potvrde s kojima su onda su onda mogli pristupiti na glasačko mjesto. Valja reći kako je oko 264.000 hrvatskih državljana s pravom glasa u BiH jučer moglo glasovati na sedam biračkih mjesta. I dok se hrvatski dužnosnici u BiH jučer nisu mogli vidjeti na glasačkim mjestima svoj stav među prvima u Hrvatskoj je zaokružio premijer Z. Milanović koji se izjasnio još ujutro s otvaranjem birališta, u 7.15 sati.

– Nadam se da je ovo zadnji put da na ovakav način i ovakvim pitanjima izlazimo na referendum. Ako smo odgovorni ljudi i građani, onda ćemo Ustavom regulirati pitanja o kojima se može i treba katkad odlučivati na referendumu – zaključio je Milanović. Protiv se izjasnio i predsjednik Ivo Josipović koji je na biralište već standardno došao u pratnji supruge. On je ocijenio da se jučer radilo o svjetonazorskom referendumu. Tomislav Karamarko, šef HDZ-a, već je ranije najavljivao kako će zaokružiti ‘ZA’, a na biralištu je dodao i kako se nije predomislio te da je jučer dao svoj potpis i za referendum o ćirilici u Vukovaru. Prema priopćenju Državnog izbornog povjerenstva i Ministarstva unutarnjih poslova do 16 sati zabilježeno je nekoliko manjih incidenata u Rijeci, Koprivnici i Splitu. U Splitu je pak policija intervenirala u dva navrata jer su se u neposrednoj blizini glasačkih mjesta prikupljali potpisi i za referendum “Vukovar bez ćirilice”. Državnom izbornom povjerenstvu još jutros Vukovarci su prijavljivali blizinu štandova tvrdeći da se štandovi Stožera za obranu Vukovara nalaze kod većine biračkih mjesta udaljeni tek 50 do 100 metara.

Građani jasni

Budući da u jutarnjim satima na birališta inače izlazi većinom starija populacija te obitelji, dio sugovornika koje smo zatekli na biralištima u Zagrebu i Velikoj Gorici izjasnilo se da će podržati referendumsko pitanje.

– Žalosno je što se o ovomu uopće moramo izjašnjavati jer je brak oduvijek bio temelj obitelji, a svi koji se protive također su nastali iz odnosa muškarca i žene – kazao je 50-godišnji Igor Kovačić, kojeg smo zatekli na Trešnjevci. Sličan stav imao je i Zoran Govekar koji je istaknuo da nije za nikakva ograničenja, no da neke stvari ipak ne treba dopustiti.

– Oni koji su protiv postavljaju pitanje tko je sljedeći kao da se nekomu nešto uzima. Ovim se samo štiti institucija braka – kazao je Govekar. Da referendum nije potreban, poručila je A. K koju smo zatekli u zagrebačkom Središću.

– Oko ovoga se digla prevelika prašina. Naravno da je brak zajednica u kojoj su i muškarac i žena, ali stav i način na koji su nas bombardirali posljednjih dana toliko me razljutio da jednostavno budem zaokružila protiv - poručila je A.K.

U Hrvatskoj su se posljednjih mjeseci vodile žestoke rasprave pri čemu je inicijativa “U ime obitelji” štitila brak kao zajednicu žene i muškarca, dok su predstavnici kampanje “Glasaj protiv” tvrdili da se šikanira obespravljena društvena skupina. Ovaj referendum imao je značajne političke obrise pa je u jednome dijelu doživljen i kao svojevrsni obračun desnice i ljevice. Na jednoj strani SDP-ova koalicija, građanske udruge, a na drugoj crkva i HDZ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije