Okončan posjet Hrvatskoj

Dvije vlade moraju riješiti otvorena pitanja između BiH i RH

31.03.2016.
u 07:00

Krišto je kazala kako se raduje najavljenom zajedničkom radu Vlade Hrvatske i Vijeća ministara u okviru kojeg i uz asistenciju stručnjaka svakako treba rješavati otvorena pitanja koja postoje između dviju prijateljskih zemalja

Drugog dana službenog radnog posjeta Republici Hrvatskoj izaslanstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razgovaralo je s predsjednikom Vlade RH Tihomirom Oreškovićem.

Potpora BiH na putu u EU

Zajednički je izraženo očekivanje kako vrijeme pred nama otvara mogućnost da dvije prijateljske zemlje definitivno riješe otvorena pitanja, ali i da budu dio procesa rješenja otvorenih pitanja na cijelom jugoistoku Europe, prije svega, među susjednim zemljama, piše Večernji list BiH. 
Predsjedateljica Zastupničkog doma Borjana Krišto, koja je predvodila izaslanstvo u kojem su bili i njezini zamjenici Mladen Bosić i Šefik Džaferović, zahvalila je na svemu što je Hrvatska činila i čini za BiH, kao i na brizi koju pokazuje za bh. Hrvate. Ona je, također, iskazala zahvalnost za potporu koju Hrvatska pruža na putu BiH prema Europskoj uniji i čestitke povodom predaje zahtjeva za kandidacijski status.

Krišto je ovom prigodom kazala kako se raduje najavljenom zajedničkom radu Vlade Hrvatske i Vijeća ministara u okviru kojeg i uz asistenciju stručnjaka svakako treba rješavati otvorena pitanja koja postoje između dviju prijateljskih zemalja. Zahvalila je i na realizaciji krupnih projekata Republike Hrvatske u oblasti zdravstva, visokog obrazovanja i rješavanja statusa bivših branitelja u BiH. Premijer Orešković i čelnici bh. Parlamenta naglasili su i potrebu jačeg ekonomskog povezivanja BiH i Hrvatske, a zajednički je ocijenjeno da treba razmotriti mogućnost zajedničkog nastupa tvrtki iz dviju država na trećim tržištima. Razgovarano je i o pitanju neriješenih graničnih crta i prekategorizaciji graničnih prijelaza, a, kako je tijekom susreta istaknuto, nužan je rad na ustavnoj reformi koja će osigurati jednakopravnost hrvatskog s ostala dva naroda.

Zajednička sjednica vlada

Članovi Kolegija Zastupničkog doma PS BiH susreli su se i s ministrom vanjskih i europskih poslova u Vladi RH Mirom Kovačem. Tijekom ovog razgovora izražena je ne samo spremnost da se zadrži kontinuitet vrlo dobrih političkih odnosa između dviju zemalja nego i da se dodatno radi kako bi se oni unaprijedili.

Tome bi, rečeno je na sastanku, trebao doprinijeti i ugovor o europskom partnerstvu između dviju zemalja čije se potpisivanje očekuje ovih dana, ali i zajednička sjednica dviju vlada. Prvoga dana posjeta predsjedateljica Krišto imala je značajan razgovor s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, na kojem su posebno razgovarale o problemu Grada Mostara i javnog RTV kanala na hrvatskom jeziku u BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije