U FBiH 274.820 nezaposlenih osoba

Dvije trećine nezaposlenih ne traže posao, na zavodu samo radi zdravstvenog osiguranja

nezaposleni
17.09.2023.
u 19:45

Pravo na zdravstveno osiguranje u predmetnom mjesecu preko županijskih službi za zapošljavanje ostvarilo je 193.078 osoba, što je za 1333 manje nego u prethodnom mjesecu

Dok govorimo o odlascima ljudi, u isto vrijeme dva podatka su jako zanimljiva. Prvi je da je na zavodima za zapošljavanje u FBiH evidentirano 280.000 nezaposlenih, a drugi - bh. poslodavcima nedostaje 30.000 radnika, piše Večernji list BiH.

Zato potražuju radnike iz drugih zemalja. Prema posljednjim službenim podacima, na dan 30. lipnja 2023. godine na evidencijama županijskih službi za zapošljavanje bilo je registrirano 274.820 osoba, što je u odnosu na prethodni mjesec smanjenje za 214. U istom mjesecu zabilježeno je 10.414 korisnika novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti, što je u usporedbi s podacima iz prethodnog mjeseca povećanje za 50. Pravo na zdravstveno osiguranje u predmetnom mjesecu preko županijskih službi za zapošljavanje ostvarilo je 193.078 osoba, što je za 1333 manje nego u prethodnom mjesecu.

Koriste povlastice

- Jako je mnogo nezaposlenih na našim zavodima koji nisu aktivni tražitelji posla, nego su tamo isključivo zbog nekih povlastica, uglavnom zbog zdravstvenog osiguranja. To se treba razdvojiti i mi smo već uputili Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike prijedlog zakona, odnosno neke ključne stvari koje bi trebalo promijeniti da se to razdvoji - kazao je ranije Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH. Dok se pitanje zdravstvenog osiguranja ne izuzme iz ingerencije zavoda za zapošljavanje, kao povlastica, bit će nepoznat točan broj nezaposlenih u Federaciji.

Posebno ako imamo u vidu stalni odlazak građana u druge zemlje, a koji se i dalje uredno evidentiraju kao nezaposleni. Upravo iz ovih razloga u sjedištu Federalnog zavoda za zapošljavanje održan je sastanak na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja i pokazatelja nezaposlenosti u Federaciji BiH. Konstatirano je da čak dvije trećine nezaposlenih uopće i ne traže posao. Ministar rada i socijalne politike Adnan Delić s ravnateljicom Federalnog zavoda za zapošljavanje Helenom Lončar razgovarao je o nužnim koracima Zavoda za unaprjeđenje razvijanja programa za zapošljavanje, posredovanja u zapošljavanju, odnosno povezivanja poslodavaca s onima koji traže posao.

Prema za sada neformalnim procjenama, na evidencijama nezaposlenih više od dvije trećine je onih koji ne traže posao, ali su na evidenciji radi ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje. Kako bi se došlo do realne slike nezaposlenosti i omogućilo službama i zavodu za zapošljavanje da se bave zapošljavanjem i posredovanjem u zapošljavanju, federalni ministar Delić sa suradnicima iz oblasti rada i zapošljavanja obavio je nekoliko radnih i konzultativnih sastanaka s rukovodstvom Federalnog zavoda za zapošljavanje. - Prva stvar koju ćemo uraditi jest donijeti pravilnik o evidencijama u cilju odvajanja aktivnih od pasivnih tražitelja posla. Osim toga, u pripremi je i Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih koji smo detaljno usuglasili sa Zavodom i koji ćemo uskoro pustiti u proceduru, a kojim će se omogućiti odvajanje zdravstvenog osiguranja od zavoda za zapošljavanje - najavio je ministar Delić.

Uređenjem oblasti zapošljavanja ujedno će se osloboditi prostor i za druge oblasti iz resora Ministarstva rada i socijalne politike, kao što je, među ostalim, i ostvarivanje prava na dječji dodatak, što je trenutačno nemoguće upravo zbog nepostojanja evidencije koja bi davala uvid u stvarno stanje nezaposlenosti u FBiH.

Odredbe zakona

Člankom 31. Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih propisano je da se zdravstveno osiguranje nezaposlenoj osobi osigurava u skladu s propisima o zdravstvenom osiguranju, a da je Zakonom o zdravstvenom osiguranju FBiH propisano kako nezaposlene osobe koje su prijavljene na evidenciji nezaposlenih pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruju u skladu s člankom 19., točkom 12. Zakona o zdravstvenom osiguranju. Pravo na zdravstveno osiguranje imaju osobe koje su se prijavile u roku od 30 dana nakon prestanka radnog odnosa, obavljanja djelatnosti ili nakon prestanka primanja naknade plaća na koju imaju pravo prema ovom zakonu ili prema propisima donesenim na osnovi ovog zakona. Pravo na zdravstveno osiguranje imaju osobe koje su se prijavile na zavod u roku od 90 dana nakon završetka školske godine u kojoj su završile redovito školovanje, odnosno od dana položenog ispita ako su prije toga izgubile pravo na zdravstvenu zaštitu... •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?