nema jedinstvene

Dva su moguća načina za izdavanje Covid potvrda u BiH

covid potvrde
PIXSELL
26.11.2021.
u 20:48

Trenutno se poduzimaju aktivnosti na objedinjavanju obrazaca za potvrde o preboljenju, potvrde o cijepljenju te nalaze PCR testiranja, za sve razine vlasti”, kazali su iz Zavoda

Izdavanje Covid potvrda u BiH i dalje je regulirano na razini županija te entiteta Republika Srpska i Brčko Distrikta. I dalje kao takve potvrde nisu priznate u EU. Problemima bh. građana pri ulasku u druge zemlje, čini se, tek ćemo svjedočiti. A nema naznaka da će im nadležni uskoro olakšati putovanja.

Za izdavanje jedinstvene Covid putovnice u BiH, potrebna je suglasnost oba entiteta i Brčko Distrikta, no, kako sada stvari stoje, Republika Srpska je neće dati. Iz ovog entiteta kažu, imaju rješenje, a prijedlog su uputili na adrese Vijeća ministara BiH i Europske komisije, no javnosti nisu objanili detalje. A, zbog nemogućnosti postizanja dogovora, Vijeću ministara pisali su i iz državnog ministarstva civilnih poslova, koje je još od svibnja bilo dužno početi raditi na izdavanju jedinstvenih COVID potvrda, piše N1.

“Očekujemo da se ova informacija razmotri u što skorijem razdoblju te se po istoj donesu odgovarajuće odluke u pogledu daljnjeg rada na implementaciji tehničkog rješenja radi uvođenja sustava digitalne potvrde u BiH radi olakšavanja slobodnog kretanja građana tijekom pandemije bolesti COVID-19”, kazali su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Za sada QR kodovi koje izdaju županijske i entitetske vlasti nije prepoznat u zemljama EU. Potvrdili su to i iz Zavoda zdravstvenog osiguranja SŽ.

“Koliko je ovom Zavodu poznato, QR kodovi cijepljenih nisu priznati u EU, iz razloga što je navedeno u nadležnosti države Bosne i Hercegovine. Trenutno se poduzimaju aktivnosti na objedinjavanju obrazaca za potvrde o preboljenju, potvrde o cijepljenju te nalaze PCR testiranja, za sve razine vlasti”, kazali su iz Zavoda.

No, čak i kad uspostavimo jedinstvenu bazu podataka, na verifikaciju QR koda ćemo dodatno čekati, poručili su ranije iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. A, već su zabilježene situacije u kojima su bh. državljani imali problem pri ulasku i kretanju u europskim zemljama. Ipak, usprkos tome građani planiraju putovanja.

Čini se da ćemo se s problemima pri ulasku u druge zemlje tek suočavati, dok nadležni razmatraju načine na koje će urediti izdavanje Covid potvrda sa važećim QR kodom. Postoje dva načina.

Prvi način je izdavanje Covid potvrda od strane samog Ministarstva civilnih poslova BiH a na osnovu informacija koje mu dostave nadležna entitetska županijska ili vlasti Brčko Distrikta, a drugi način je izdavanje potvrda od strane navedenih nadležnih tijela, a na osnovu informacija koje sami građani dostave Ministarstvu civilnih poslova BiH. 

Hoće li nadležni uskoro doći do rješenja ovog problema ostaje upitno, a samim time ostaje upitno i slobodno kretanje bh. građana u zemljama Europe, pa čak i u susjednim zemljama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije