Vlada FBiH izdvaja sredstava

Dva milijuna maraka za razvoj turizma, podrška za šest programa

kravice, turisti
27.08.2023.
u 20:07

Svrha programa je podrška i poticaj razvoju turizma u FBiH, kao i razvoju održivog turizma. Federalno ministarstvo ove programe sufinancira u cilju ostvarivanja strateških ciljeva utvrđenih strategijom razvoja Federacije BiH 2021. - 2027

Vlada Federacije BiH na svojoj je posljednjoj sjednici donijela niz odluka, a među ostalim, usvojila je program utroška sredstava s kriterijima raspodjele - Transfer za razvoj turizma u FBiH, utvrđen ovogodišnjim proračunom FBiH u ukupnom iznosu od 2,000.000 KM. Ovim sredstvima obuhvaćeno je šest programa, piše Večernji list BiH.

Usluge i kapaciteti

Svrha programa je podrška i poticaj razvoju turizma u FBiH, kao i razvoju održivog turizma. Federalno ministarstvo ove programe sufinancira u cilju ostvarivanja strateških ciljeva utvrđenih strategijom razvoja Federacije BiH 2021. - 2027., priopćeno je iz Vlade. Za podršku turističko-ugostiteljskim manifestacijama koje imaju međunarodni značaj za Federaciju BiH planirano je 300.000 KM, dok je za podršku ovim manifestacijama koje imaju značaj za domaći/lokalni turizam osigurano 200.000 KM. Sredstva od 150.000 KM namijenjena su za podršku iznajmljivačima smještajnih kapaciteta u ruralnim područjima koji imaju kategorizirane objekte, odnosno za unaprjeđenje usluga i kapaciteta. Isti iznos od 150.000 KM namijenjen je i za sufinanciranje ugostiteljskih djelatnosti u ruralnim predjelima u cilju obogaćivanja i unaprjeđenja autohtonih ugostiteljskih djelatnosti kroz nabavu sredstava za rad koji su ekološki prihvatljivi. Za sufinanciranje promotivnog materijala iz oblasti turizma kroz brendiranje pojedinih mjesta, događaja i proizvoda, a u svrhu jačanja turističke ponude planirano je 200.000 KM. Sredstva u ukupnom iznosu od 1,000.000 KM planirana su za sufinanciranje projekata iz turističko-ugostiteljskog sektora putem kreditne linije Razvojne banke FBiH - kreditna linija za dugoročno kreditiranje turističkog sektora u cilju razvoja održivog turizma. Iznos pojedinačnog kredita bit će do maksimalno 500.000 KM, s rokom otplate do osam godina i počekom do 12 mjeseci. Fiksna kamatna stopa bit će 2,50 posto na godišnjoj razini. Redovitu kamatu subvencionirat će Ministarstvo u visini od 2,50 posto za cijelo vrijeme otplate kredita, kao i troškove jednokratne naknade za obradu kreditnog zahtjeva.

Odabir korisnika i uvjeti

Sredstva za prvih pet programa dodjeljivat će se korisnicima na osnovi javnog poziva koji će raspisati Ministarstvo okoliša i turizma, dok će za sufinanciranje projekata iz turističko-ugostiteljskog sektora putem kreditne linije Razvojne banke FBiH odabir korisnika vršiti Razvojna banka FBiH u skladu s procedurama. Razvojna banka je dužna Ministarstvu okoliša i turizma dostaviti na suglasnost javni poziv prije njegove objave, kao i odluku o dodijeljenim sredstvima prije zaključenja ugovora s podnositeljima zahtjeva. Odlukom o usvajanju programa utroška sredstava - Transfer za razvoj turizma u FBiH za svih šest programa utvrđeni su kriteriji za raspodjelu sredstava, korisnici sredstava, minimalan i maksimalan iznos za dodjelu, kao i sama svrha svakog programa, priopćeno je iz Vlade.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije