Obilježavanje godišnjice bit će od 6. do 15. studenog

Dva desetljeća od ustava Parlamenta Federacije BiH

 Parlamenta Federacije BiH
30.10.2016.
u 10:24

 Ove godine 6. studenog navršit će se 20 godina od ustava Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje godišnjice bit će od 6. do 15. studenog.

Aktualni predsjedatelj Zastupničkog doma Edin Mušić za Fenu je rekao kako će u tom razdoblju biti održana svečana sjednica oba doma u Sarajevu i da će zvanice biti ljudi što su obilježili protekla dva stoljeća u radu najvišeg entitetskog zakonodavnog tijela te drugi gosti.

Bit će predstavljena monografija o Parlamentu i prikazan prigodan dokumentarni film ne samo u Sarajevu.

U sjedištu Federalnog parlamenta odnedavno je postavljena izložba kopija dokumenata, novinskih tekstova, fotografija i drugih materijala o proteklim dvjema decenijama.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine konstituiran je 6. studenog 1996. godine nakon završetka krvavog rata u Bosni i Hercegovini.

Tog dana održane su svečane sjednice Zastupničkog i Doma naroda u zgradi u kojoj je i danas sjedište Parlamenta.

Osim što su zastupnici i delegatima verificirani mandati, doneseni su Zakon o grbu i zastavi i Zakon o pečatu FBiH. Abdulah Konjicija je imenovan za privremenog predsjedatelja Zastupničkog doma, Stjepan Mikić za potpredsjednika, dok je u Domu naroda predsjedavao Mariofil Ljubić, a Mirsad Ćeman bio privremeni potpredsjednik.

Federacija Bosne i Hercegovine osnovana je Vašingtonskim sporazumom 18. ožujka 1994. godine.

U ponoć 30. ožujka te godine stupio je na snagu Ustav FBiH, a Ustavotvorna skupština prestala s radom listopada 1996. nakon prvih poslijeratnih općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Od tadašnjih 140 mjesta u Zastupničkog domu Parlamenta FBiH, Stranka demokratske akcije je na ovim izborima osvojila 78, Hrvatska demokratska zajednica BiH 36, Združena lista BiH 11, Stranka za Bosnu i Hercegovinu 10, Demokratska narodna zajednica 3 i Hrvatska stranka prava 2 mandata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?