Pozitivni učinci

Đumbir – jedna od najzdravijih namirnica na svijetu!

05.12.2020.
u 14:02

Đumbir je biljka iz porodice ljiljana čiji se korijen koristi u ljekovite svrhe preko 5000 godina. Đumbir je porijeklom iz Indije odakle se proširio po cijelom svijetu gdje danas ima široku primjenu: od klasičnog začina, do dodatka s terapeutskim učincima. Korijen biljke koristi se u svježem obliku ili u prahu, piše fitness.hr.

National Library of Medicine objavio je članak kako se đumbir koristi najčešće u liječenju smanjenog apetita, mučnine i povraćanja nakon operativnog zahvata, mučnine nakon kemoterapije, želučanih problema, kolitisa, jutarnje mučnine i mučnine u vožnji.

Osim toga, đumbir mnogi koriste za liječenje simptoma infekcija gornjeg respiratornog sustava, bronhitisa, menstrualnih tegoba, artritisa i boli u mišićima. Njegov aromatičan i ljut okus daje karakterističnu pojačanu aromu jelima i pićima pa đumbir treba dodavati u malim količinama kako hrana i piće ne bi postali preljuti.

Đumbir se koristi u Kini već više od 2000 godina za liječenje proljeva, mučnine, želučanih tegoba te problema s probavom. U Indiji se đumbir spominje 4. stoljeću prije nove ere kao dio medicine. Prije 2000 godina đumbir je iz Indije donesen u tadašnje Rimsko carstvo gdje je korišten u kulinarstvu te u terapeutske svrhe. U srednjem vijeku je postao popularan kao dodatak slasticama. 

ginger

Nutritivna vrijednost đumbira

Korijen đumbira na 100 grama ima 80 kcal. Svježi đumbir približno sadrži 2 % bjelančevina, 0.75 % masti, 17 % ugljikohidrata, 1,2 % minerala i 2,4 % vlakana. Od vitamina i minerala đumbir je izvor kalcija, bakra, magnezija, mangana, fosfora, selena, cinka, željeza i vitamina C. No, budući da ga se unosi u jako malim količinama, nije dovoljan za unos potrebnih vitamina i minerala na dnevnoj bazi.

Gingeroli, spojevi koji se nalaze u đumbiru, posjeduju protuupalno, analgetsko, antikarcinogeno i antipiretsko djelovanje. Prisutnost tih tvari vjerojatno je ključ povoljnog djelovanja đumbira na prevenciju i olakšavanje simptoma kroničnih upalnih bolesti.

ginger

Pozitivni učinci đumbira na zdravlje

U novije vrijeme postoji niz znanstvenih studija koje potvrđuju pozitivne učinke đumbira na ljudsko zdravlje.

Studija provedena u Sveučilišnoj školi Michigan pokazala je da dodaci prehrani na bazi korijena đumbira značajno smanjuju upalne procese na crijevima u roku od mjesec dana od početka korištenja. Znanstvenici ističu da su upalni procesi na crijevima često prva faza u nastanku karcinoma crijeva, što znači da ublažavanje upalnih procesa smanjuje i opasnost od razvoja karcinoma. 

Studija provedena na Sveučilištu Georgia  pokazuje da svakodnevna suplementacija đumbirom smanjuje upale mišića uzrokovane vježbanjem za visokih 25%. Ispitanici su u periodu od 11 dana svakodnevno unosili suplemente na bazi đumbira te radili treninge snage visokog intenziteta. Rezultat studije pokazuje značajno smanjenje boli u mišićima uzrokovane naporima. 

Studija provedena na Rochester Medical Center potvrdila je da suplementacija đumbirom, uz lijekove protiv povraćanja, za 40% smanjuje simptome mučnine nakon kemoterapije. Čak 70% pacijenata koji primaju kemoterapiju osjećaju mučninu, slabinu te povraćanje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?