predsjednika Vlade Crne Gore

Đukanović: Odlična suradnja BiH i Crne Gore

 predsjednika Vlade Crne Gore
21.05.2016.
u 10:47

Crna Gora danas slavi 10. godišnjicu obnove nezavisnosti, a iz Brisela, od NATO-a i Europske unije (EU), uoči ovog praznika stigle su pohvale za rad crnogorske vlasti, što posebno čini ponosnim predsjednika Vlade Crne Gore Milu Đukanovića, "čovjeka na čijim je političkim krilima izborena nezavisnost, 21. svibnja 2006. godine".

U intervjuu za FAKTOR, Đukanović govori o nezavisnosti, NATO-u, EU te odnosima s Bosnom i Hercegovinom.

Naime, predsjednik Crne Gore je potpisao Protokol za pristupanje NATO-u, a na pitanje može li Crna Gora biti pokretač za ostale zemlje regije, prije svih za BiH, Đukanović je izrazio uvjerenje da može.

- Kada god govorimo o važnosti crnogorskog članstva u NATO-u, ističemo da je ono važno za našu zemlju, ali da je dobar pokretač za cijelu regiju, kao i da je važno za NATO, jer NATO ima potrebu da svoj sistem vrijednosti širi van toga što su njegove aktualne granice - smatra Đukanović.

Stava je da bi NATO morao imati poseban interes da se širi na prostor zapadnog Balkana, jer je to, kako je rekao, dio europske civilizacije, gdje su se vrlo često ponavljali sukobi koji su kasnije morali biti rješavani uz pomoć europskih i zemalja članica NATO-a.  

Mišljenja je da postoji trojni interes da Crna Gora i druge države iz regije, koje su za to zainteresirane, idu putem NATO-ovih integracija.

- Za nas je NATO-ova integracija pripadnost novom sistemu vrijednosti - ističe.

Đukanović kaže da će raditi na tome da na 15. godišnjicu nezavisnosti, Crna Gora "bude u članstvu EU" te da je optimist kada je u pitanju njihova interna sposobnost da ispune uvjete za članstvo u EU.

Međutim, naglašava, taj proces je dvostran te da je 19. svibnja u Briselu imao razgovor o toj temi.

- Spremni smo da otvorimo pregovore o jednom jako zahtjevnom poglavlju kakvo je poglavlje 11 (poljoprivreda), ali sada nam Europska komisija kaže da zbog revidiranja zajedničke europske poljoprivredne politike, oni traže novi rok - naveo je Đukanović.

Pojasnio je da nisu spremni da ga otvaraju u ovom polugodištu holandskog predsjedavanja, nego da se nadaju da će biti spremni da ga otvore u vrijeme slovačkog predsjedavanja. Osim 22 već otvorena poglavlja i dva zatvorena, kaže, Crna Gora je predala pregovaračke pozicije za  šest poglavlja, a za dva su pri kraju.

Ocjenjuje da bi za pet godina mogli ispuniti zahtjeve za zatvaranje pregovaračkog procesa te dodaje da "zaista nismo time opterećeni".

Pojašnjava da su od samog početka razvili filozofiju po kojoj pregovarački proces nije samo put kojim treba pretrčati do članstva već da je to proces u kojem se može jako puno naučiti, a to je upravo ono što Crna Gora radi - uči.

Govoreći o odnosima s BiH, Đukanović se složio sa stavovima iz Sarajeva da imaju najbolje moguće odnose.

- BiH i Crna Gora zaista imaju zdrav dobrosusjedski odnos. Na neki način iznenadila nas je inicijativa vezana za Sutorinu, ali kao što ste sami vidjeli, ni takve inicijative ne mogu poremetiti temeljno dobre odnose koje njegujemo, tako da smo se i prema takvim inicijativama spremni odnositi na miran i normalan način, ne dovodeći u pitanje želju za dobrosusjedstvom - stav je crnogorskog predsjednika.

Suradnju BiH i Crne Gore ocijenio je odličnom, kao i njegovo iskustvo sa svim premijerima u BiH, "Vjekoslavom Bevandom prije, ili sada sa Denisom Zvizdićem". 

Osim toga, mišljenja je da i građani dviju zemalja imaju odlične odnose te da postoji vrlo pouzdan most suradnje koji će dalje biti nadograđivan.

U pogledu njegove ponovne službene posjete BiH, kazao je da se uvijek raduje dolasku u Sarajevo i zaključio da to za njega nije samo prilika da razgovara o politici već i svojevrstan kulturni doživljaj, te izrazio nadu da će uskoro ponovo doći u glavni grad BiH, prenosi FAKTOR.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije