Fadil Novalić

Dugovanja prema domaćim dobavljačima 
smanjena za više 
od 40 milijuna KM

25.01.2018.
u 08:00

Kapital Konzuma s 24,9 milijuna KM porastao je na 92,5 milijuna KM dokapitalizacijom od tvrtki Sarajevski kiseljak i Ledo d.o.o., čime su stvoreni preduvjeti za sanaciju stanja u Konzumu i postizanje dogovora s dobavljačima, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon sastanka s predstavnicima Mercatora i Konzuma u BiH te Udruge poslodavaca FBiH i Sindikata trgovine, piše Večernji list BiH. 

 
Mjesta za zadovoljstvo ima

Mercator se pozicionirao na “starim” poznatim lokacijama - od planiranih 80, preuzeto je 78 objekata, a u idućih mjesec dana očekuje se da će preuzeti i preostala dva. Od rujna 2017. vrši se i postupna preraspodjela zaposlenih i već je gotovo 1300 zaposlenih iz Konzuma prešlo u Mercator. Prema podacima kojima raspolaže Vlada FBiH, dobavljači su postigli sporazume s grupacijom. Ukupan dug prema domaćim dobavljačima smanjen je za više od 40 milijuna KM, odnosno sa 130 na 87 milijuna KM. U slučajevima ovako velikih procesa restrukturiranja sasvim je jasno kako je to proces koji će trajati do potpune stabilizacije poslovanja. - Mislim da se cjelokupan proces kreće u pozitivnom smjeru. Najvažnije je da se očuva maksimalan mogući broj radnih mjesta, kao i da se nastavi suradnja s dobavljačima - naglasio je federalni premijer Fadil Novalić. - Nisam zagovornik miješanja države u tržišne procese sve dok tržišni mehanizmi funkcioniraju. Za sada je dogovor s predstavnicima grupacije poštovan i oni ispunjavaju svoje obveze. Prema informacijama kojima raspolažemo, broj zaposlenih je gotovo identičan broju od početka restrukturiranja. Nakon ovog razdoblje stabilizacije poslovanja, očekujemo pozitivan trend, posebno u Mercatoru - zaključio je u razgovoru za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Fokus male i srednje trgovine

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izjavio je kako se plan za provedbu poslovanja tvrtki kćeri tog koncerna u BiH provodi uspješno te kako je uvjeren da će se nakon povratka Mercatora na to tržište stabilizirati i stanje u Konzumu BiH. Ono što je Ramljak najavio još u rujnu prošle godine ovih je dana dobilo svoj epilog. Podsjećanja radi, tada je dug Konzuma BiH prema dobavljačima iznosio 40 milijuna KM, a on se trebao izmiriti na temelju ulaganja svježeg kapitala u tu tvrtku iz Leda i Sarajevskog kiseljaka, kao i dijelom iznosa od 15 milijuna eura koji je za BiH izravno izdvojen iz sredstava Agrokora. Ulaganjima u Konzum BiH, kako je tada rekao Ramljak, Ledo i Sarajevski kiseljak će de facto postati njegovi novi vlasnici.

Inače, razdvajanjem Konzuma BiH i Mercatora počinje nova strategija Konzuma BiH koja će još više biti prilagođena potrebama i navikama bh. potrošača, a sve u cilju postizanja što boljih poslovnih rezultata.

Unutar svoje buduće poslovne strategije Konzum BiH će se fokusirati na trgovine male i srednje veličine. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?