PAZITE NA SEBE

Držite osjećaje u sebi? Stručnjaci kažu kako ovo može dovesti i do razvoja depresije

depresija
Thinkstock
13.10.2019.
u 20:11

Mnogi misle da je bolje prešutjeti nego ulaziti u sukobe, ali istraživanje pokazuje kako to nije istina

Novo je istraživanje predstavljeno u Chicagu pokazalo kako potiskivanje emocija bitno utječe na zdravlje srca i stvara brojne druge probleme. Također, dolazi do većeg stresa, a s vremenom može doći i do agresije ili pak depresije. 

Istraživanje je skupilo podatke 304 žene, a ultrazvukom su proučavali njihove arterije, ali i kako se ponašaju u intimnim vezama. Rezultati su pokazali kako držanje svih osjećaja u sebi zbog izbjegavanja sukoba bitno utječe i na kardiovaskularne komplikacije. Ljudi koji su to radili su imali nakupljeni plak (zadebljano područje koje se nakuplja na stijenkama arterija) u glavnim arterijama, što onda može povećati rizik od moždanog udara ili uzrokovati druge probleme.  

Psihoterapeutkinja Emily Roberts kaže: "Kada god osjećate ljutnju, frustraciju ili tugu, potiskivanje tih osjećaja  vodi do stresa za tijelo. Može doći do visoke razine hormona stresa, a to vodi do smanjenog imuniteta i lošeg razmišljanja. S vremenom stres vodi i do dijabetesa, problema s pamćenjem, agresije i depresije.

Drugim riječima, kada pokušavate potisnuti svoje osjećaje ili ih ignorirati stvarate sve veći stres organizmu koji se kasnije manifestira u obliku raznih bolesti."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?