Zastupnički doma PSBiH

Podržane izmjene zakona o VSTV-u i povećanje granice za PDV na 100 tisuća KM

Zastupnički dom BiH
Foto: Fena
1/2
22.08.2023.
u 17:53

Predloženo je povećanje granice za registraciju poreznih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM zbog inflatornih kretanja i povećanja cijena roba i usluga.

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su danas izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH koje je predložilo Vijeće ministara BiH, a usvojili su i preporuku kojom pozivaju Dom naroda PSBiH da usvoji ove izmjene po hitnom zakonodavnom postupku.

U pitanju je zakon koji je potrebno donijeti jer je on jedan od 14 prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Europska komisija u odgovoru na zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

Podržane su i izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koje su predložili zastupnici Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić i Darko Babalj, a prijedlog je podržala Komisija za financije i proračun uz dva usvojena amandmana.

Zastupnici su predložili da se izmijeni ovaj zakon zbog činjenice da postoji potreba poreznih obveznika da im se omogući primjeren rok u kojem su obavezni podnijeti poreznu prijavu jer sadašnje rješenje ne ostavlja dovoljno vremena za podnošenje prijava, što nije prihvaćeno jer je usvojen amandman Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Predloženo je i povećanje granice za registraciju poreznih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM zbog inflatornih kretanja i povećanja cijena roba i usluga.

Također, zastupnici su podržali i izmjene Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine koje su bile prijedlog Vijeća ministara BiH u drugom čitanju kao i Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija BiH.

Usvojen je i Godišnje konsolidirano izvješće interne revizije kao i Konsolidirano godišnje izvješće o sustavu financijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Zastupnici nisu podržali nekoliko zastupničkih inicijativa jer nije bilo entitetske većine zbog čega će se naknadno o njima pokušati usuglasiti Kolegij Doma, a zastupnici su dali suglasnost na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma čime je okončana redovita sjednica Doma.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?