unapređenje odnosa

Državljani BiH turističku vizu mogu dobiti na granici Katara

viza
04.07.2016.
u 10:58

Vlasti u Kataru su omogućile državljanima BiH, nositeljima svih vrsta putovnica (običnih, službenih, diplomatskih), da na jednostavan način dođu kao turisti u njihovu zemlju, što je bilo neizvedivo

Bosna i Hercegovina upisana je na listu od 36 država čiji građani mogu dobiti turističke vize za Državu Katar na granici. Na ovaj način vlasti u Kataru su omogućile državljanima BiH, nositeljima svih vrsta putovnica (običnih, službenih, diplomatskih), da na jednostavan način dođu kao turisti u njihovu zemlju, što je bilo neizvedivo. Nijedna država u regiji nema ovakav tretman.

Liberalizacija viznog režima za građane BiH uslijedila je poslije posjeta emira Države Katar šeika Tamim bin Hamada Al Thanija Bosni Hercegovini i razgovora s članovima Predsjedništva BiH, kao i susreta ministara vanjskih poslova obje države, prenosi Fena.

Državljani BiH koji žele turističku vizu na granici Katara, odnosno zračnoj luci u Dohi, trebaju imati povratnu zrakoplovnu kartu, hotelsku rezervaciju i najmanje 5.000 katarskih rijala (oko 2.500 KM), ili ekvivalentan iznos u drugoj valuti.

Viza iznosi 100 rijala (oko 50 KM) i izdaje se na rok do mjesec dana. S ovom vizom nije dozvoljeno raditi u Kataru.

Mogućnost da građani BiH pribave turističke vize na granici Katara je diplomatski uspjeh i poticaj za unapređenje bilateralnih odnosa BiH i Države Katar, priopćenjo je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije