novo istraživanje pokazalo

Državljani BiH osmi u svijetu po ispijanju piva

pivo
04.03.2021.
u 19:32

Bosna i Hercegovina našla se na osmom mjestu na popisu najvećih pivopija u svijetu, pokazalo je to istraživanje specijaliziranog portala Expensivity.

- S obzirom na prosječnu cijenu od dva dolara po boci, stanovnici BiH godišnje izdvoje oko 650 dolara za pivo - pojašnjeno je.

Da bi prikupila podatke, ova internet-stranica usporedila je cijene piva u supermarketima, kao i u hotelskim barovima i izračunala srednju vrijednost boce od 330 mililitara po državama.

Tako je najjeftinije pivo u Južnoj Africi - 1,68 američkih dolara (2,70 KM) po boci. Bosna i Hercegovina se našla na četvrtom mjestu, kod nas je prosječna cijena oko 1,96 dolara ili 3,20 KM, piše Avaz. 

Češka je bila pobjednik prema najvišoj stopi potrošnje piva, budući da u prosjeku jedna osoba popije čak 468 boca tog pića godišnje. Država čiji građani potroše najviše novca na pivo je Njemačka, s gotovo 2.000 dolara (3.250 KM) po osobi godišnje.

Klinički psiholog Čedomir Novaković iz Sarajeva za Avaz je kazao kako postoji više uzroka za ovakvo stanje.

- Prvenstveno, to je zemljopisno okruženje, jer u BiH postoji tradicija uzgoja voća koje se kasnije pretvara u različite rakije. Također, prisutno je i miješanje s drugim kulturama, posebno s europskim, u kojima postoji višestoljetna tradicija ispijanja alkohola, pa i piva - pojasnio je Novaković.

Dodao je da sklonost ka ispijanju piva ovisi i od toga tko i koliko može popiti alkohola.

- Tu je i financijski aspekt, ali svaka konzumacija alkohola je stvar kulture. U vrijeme bivše Jugoslavije industrijski gradovi u regiji bili su poznati po konzumiranju alkohola. Oni su godišnje trošili više alkohola nego Francuska, koja je bila lider u Europi. Kod nas su dominirala ljuta pića, jer smo imali takve mogućnosti - kazao je Novaković.

Kako navodi, konzumiranje piva počelo je nešto kasnije i uzrokovano je popularizacijom ovog alkoholnog pića.

- Radničke migracije po Europi uzrok su rasprostranjenosti piva i u BiH - naglasio je Novaković.

Najskuplje pivo na svijetu je u bliskoistočnoj državi Katar.

U prosjeku, tamo boca piva iznosi 11,26 dolara (oko 19 KM). Ali u Kataru ne samo da ćete najskuplje platiti bocu piva nego ćete morati nabaviti i posebnu dozvolu da biste ga mogli kupiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?