BiH prijete sankcije

Plaćamo najskuplji plin, a to pitanje uopće nije uređeno

18.03.2012., Zagreb - Iako je subota za vecinu neradni dan, radovi na rekonstrukciji NT plinovoda u zoni raskrizja Ulice grada Vukovara i Miramarske ceste u punom su jeku.  Photo: Borna Filic/PIXSELL
22.09.2014.
u 19:13

Bosna i Hercegovina nije uredila pitanje plina na državnoj razini, što je bila međunarodna obveza. Zbog toga bi joj Energetska zajednica mogla uvesti sankcije.

BiH nije uredila pitanje plina na državnoj razini, što je bila međunarodna obveza. Zbog toga bi joj Energetska zajednica mogla uvesti sankcije.

Sektor plina u ovoj državi potpuno je neprilagođen europskim standardima iako ih se Bosna i Hercegovina obavezala provesti.

Ovi standardi bi, objašnjava sveučilišni profesor i stručnjak za energetiku Aleksandar Knežević, doveli do liberalizacije tržišta.

"Cilj je da se napravi jedinstven prostor umrežene energije. I električnu energiju i plin da možete kupiti ili kao pojedinac ili kao, ne znam, Sarajevogas, Elektrodistribucija, da možete kupiti gdje god hoćete. I time se stvara konkurencija, i onda dolazi do pada cijena i povećava se sigurnost u opskrbljivanju", ističe Knežević.

Međutim, ništa nije urađeno, a stanje nije obećavajuće. Cijene plina koje plaća Bosna i Hercegovina među najvećima su u Europi.

Država nema mogućnosti skladištenja plina u slučaju energetske krize, ili, pak, sankcija koje Rusija najavljuje Europi. Uz to, ovisna je o ruskom plinu.

Nelogičnosti u transportu

BH Gas jedina je firma koja uvozi plin za potrošače u Bosni i Hercegovini.

Donošenje državnog zakona je, poručuju, nužno za nastavak poslovanja. Izbjegle bi se i neke nelogičnosti u transportu plina kroz državu, s obzirom da plinovod prolazi kroz oba bh. entiteta i pod nadzorom je različitih poduzeća.

Državni zakon

Entiteti, pak, imaju različite interese. Federacija BiH želi graditi plinovod prema Slavonskom Brodu (Hrvatska), kako bi se oslobodila ovisnosti o onome iz Rusije. S druge strane, Republika Srpska namjerava graditi Južni tok.

Osim toga, Vlada RS-a potpisala je ugovor s Gazpromom o uvozu plina, čime bi se izbjegao BH Gas, u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine.

"Mi čekamo njihov odgovor i objašnjenje ovog sporazuma", govori Salihagić.

Bh. vlasti bile su svjesne mogućih sankcija koje bi dodatno pogodile energetski sektor i obustavile sva ulaganja i projekte.

Državni zakon o plinu, međutim, nije prihvatljiv za vlasti RS-a, jer tvrde kako se njime oduzimaju nadležnosti entiteta, kaže novinar Al Jazeere Ivan Pavković.

"Usvajanje državnoga zakona trebalo je dovesti do otvaranja tržišne utakmice. No, u Bosni i Hercegovini u plinskome sektoru vode se tek ona politička. Kašnjenje u ispunjavanju obveza zemlju je dovelo pred sankcije i ogromnu štetu", dodaje Pavković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije