uputio molbu

Drvarski župnik traži pomoć od predsjednika Vlade HBŽ oko izgradnje crkve

04.07.2017.
u 09:25

Od predsjednika Vlade HBŽ-a se traži da nadležne županijske geodetske službe točno identificiraju lokaciju na kojoj su do 1949. g. bila župna crkva i župna kuća te da se utvrdi je li na toj lokaciji danas moguća gradnja

Župnik Župe sv. Josipa u Drvaru don Davor Klečina uputio je molbu predsjedniku Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) Ivanu Joziću u kojoj traži pomoć u rješavanju dugogodišnje problematike vezane za (ne)izgradnje župne katoličke crkve u Drvaru. 

"Vjerujem da ste upućeni u povijest ovog problema, pa Vas ne bih opterećivao povijesnim crticama s kojima se možete upoznati u mojemu pismu načelniku općine Drvar od 5. 2. 2017. kojeg Vam također prilažem. Sigurno Vam je poznata informacija da je na zasjedanju Općinskog vijeća Drvar 31. 1. 2017. većinom glasova donesena odluka kojom se u Program rada Općinskog vijeća za drugi kvartal ove godine (travanj-lipanj) uvrštava točka „Prijedlog odluke o dodjeli lokacije za izgradnju katoličke crkve“.

Nedugo nakon toga sam načelniku općine Drvar Goranu Broćeti uputio već spomenuti službeni dopis u kojem sam ga zamolio da nam odgovori na pet naših zahtjeva a sve u cilju pronalaska odgovarajuće lokacije i ishođenja svih dozvola za izgradnju katoličke crkve. 

Iako je stav Katoličke Crkve otpočetka bio jasan - da je pitanje izgradnje župne crkve u Drvaru pitanje pravednosti i osnovnih ljudskih prava, da se njime ne smije politizirati, te da ovo pitanje trebaju rješavati nadležne institucije a ne političke stranke – 24. 2. 2017. stigao nam je „skandalozni“ i za nas ponižavajući službeni odgovor načelnika općine Drvar Gorana Broćete u kojem nimalo odmjerenim rječima jasno i javno tvrdi da će pitanje izgradnje katoličke crkve u Drvaru staviti u stranu sve dok se ne riješe međustranački prijepori drvarskog SNSD-a i županijskog HDZ BIH nastali oko provedbe koalicijskog sporazuma ove dvije stranke.

U medijima smo proteklih mjeseci saznali i koja je bila „politička cijena“ dobivanja dozvole za izgradnju katoličke crkve u Drvaru – tri ministarska mjesta SNSD-u u Vladi HBŽ te mjesto potpredsjednika Skupštine HBŽ, čemu je – kako nam je svima poznato – i udovoljeno proteklih dana.

Budući da se drugi kvartal - u kojem su se općinske vlasti u Drvaru trebale izjasniti o zemljištu za izgradnju katoličke crkve - bližio kraju, 19. 6. 2017. uputio sam novi dopis načelniku Drvara i predsjedniku Općinskog vijeća s molbom da se jasno izjasne o ovoj problematici.

Obzirom da pismeni odgovor do danas nije stigao, te budući da je s danom 30. 6. 2017. istekao rok kojeg su općinske vlasti Drvara same zacrtale i u kojem su se obvezale izjasniti o ovoj problematici, sa razočarenjem i gorčinom tvrdimo da su načelnik Drvara i predsjednik Općinskog vijeća prevarili svoje sugrađane katoličke vjeroispovijesti, Katoličku Crkvu i cjelokupnu javnost, jer nisu ispunili ono što su javno obećali.

Time su nastavili dosadašnju 22-godišnju praksu svih garnitura općinskih vlasti u Drvaru, grubog kršenja slobode vjeroispovijesti drvarskim katolicima i Državnog zakona o slobodi vjere koji svim vjerskim zajednicama u BiH jamči slobodnu izgradnju vjerskih objekata.

Poštovani g. Predsjedniče, budući da su se općinske vlasti u Drvaru još jednom negativno izjasnile o pitanju izgradnje katoličke crkve u Drvaru, obraćamo se ovom molbom višoj instanciji, a to je Vlada HBŽ, da nam konkretno pomogne u rješavanju ovog problema. Sa žaljenjem moramo konstatirati da se ni sve dosadašnje garniture županijske vlasti u HBŽ (bilo da je riječ o HDZ BIH ili HDZ 1990 koje su u tom periodu bile na vlasti) nikada nisu iskreno potrudile oko rješavanja ove problematike.

I promatraču sa strane je više nego jasno da su svi stanovnici Drvara (izuzev pojedinih elita) – bilo da je riječ o Srbima ili Hrvatima – sve ovo vrijeme bili samo predmet političkog potkusurivanja između općinskih vlasti u Drvaru i županijskih vlasti u Livnu.

Ne ulazeći sada u druge egzistencijalne probleme koji muče sve stanovnike Drvara, te zadržavajući se samo na problemu izgradnje crkve u Drvaru, iznosim Vam ogorčenje većine svojih župljana katolika koji se nakon podjele traženih ministarskih fotelja u Vladi HBŽ pitaju koja je daljnja cijena dobivanja dozvole za izgradnju crkve – jesu li to mjesta savjetnica, tajnica i čistačica u županijskim tijelima i nadzornim odborima javnih poduzeća, te dokad će na taj način, posve javnom političkom trgovinom, trajati ponižavanje drvarskih katolika vezano za nemogućnost izgradnje crkve?

Nadalje, Hrvati katolici Drvara se s pravom pitaju, ako ne mogu ostvariti jedno od elementarnih ljudskih prava na području Federacije BiH, unutar jedne „većinski hrvatske“ županije, što li mogu očekivati njihovi sunarodnjaci u onim županijama gdje su Hrvati manjina, a Republiku Srpsku i da ne spominjemo?", stoji u pismu koje je uputio župnik. 

Nadalje moli da se Vlada HBŽ iskreno i konkretno uključi u rješavanje problema oko dodjele zemljišta za izgradnju katoličke crkve u Drvaru. 

"Budući da se općinske vlasti Drvara nisu pismeno očitovale o našim zahtjevima, iznosimo pred Vas sljedeća dva zahtjeva s molbom da nam pomognete:

1. Da nadležne županijske geodetske službe točno identificiraju lokaciju (površine 3520 m2) na kojoj su do 1949. g. bila župna crkva i župna kuća, a na kojoj Župa Drvar ima u vlasništvu i danas 1062 m2 zemlje, te da se utvrdi je li na toj lokaciji danas moguća gradnja obzirom na postojeće objekte.

Ova nam je zemljišna identifikacija vrlo važna, i radi nas samih ali i radi svih onih koji svjesno ili nesvjesno šire laž da u Drvaru nikad nije postojala katolička crkva. U tome će sigurno pomoći i činjenica da je Banjolučka biskupija odnedavno u posjedu vrijednog dokumenta - kompletne gruntovnice, odn. austrougarskog predmjera za Drvar, kojeg je dobila zahvaljujući susretljivosti Vojnog arhiva Austro-ugarske monarhije u Beču.

2. Da Vlada HBŽ ponovno razmotri odluku od 22. 5. 2002. kojom se izuzima iz procesa privatizacije zemljište površine 3000 m2 (zemljište „Robne kuće Drvar“) i dodjeljuje Župi Drvar za izgradnju katoličke crkve.

U nadi da ćete nam odgovoriti na našu molbu i time pokazati iskrenu spremnost za rješavanje ovoga nepotrebnog dugogodišnjeg problema koji baca ružno svjetlo na Drvar ali i na cijelu Hercegbosansku županiju, srdačno Vas pozdravljam i želim obilje blagoslova u Vašem radu i životu", navodi se u pismu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?