Kolumna Joze Pavkovića

Društvo treba liječiti odvikavanjem od crnih vijesti i skandala

Dino Stanin/Pixsell
05.03.2019.
u 07:00

Zbog svojih različitosti koje harmonično opstaju, američka internetska stranica Matador Network proglasila je Mostar najromantičnijim gradom na svijetu. Ovu vijest zabilježila je tek nekolicina medija. Za Mostar su rezervirane druge rubrike. Pod svaku cijenu traže se negativnosti da bi mu upotpunile sliku “grada slučaja”, iako on to nije. Mostar je zapravo jedini stvaran multietnički grad u BiH. U njemu se teški incidenti događaju rjeđe nego u drugim sredinama. Kada se i dogode, oni se prenapuhuju pa se stvara iskrivljena, ružna slika.

Uostalom, društvo neće dobre vijesti. Zato iz svih naših gradova i susjednih država slušamo samo loše informacije. Već su tjednima udarne vijesti u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori ubojstva. Njima započinju dnevnici, otvaraju se novine, glavne su priče društvenih mreža. Krvava ubojstva sustižu jedno drugo, a svako kao da je brutalnije od prethodnog.

Tjedan u Hrvatskoj “obilježio” je Josip Rođak s Paga, koji je s balkona bacio četvero svoje djece. On je preuzeo naslovnice od Smiljane Dominić, koja je ubila svoju sestru i mrtvo tijelo godinama skrivala u zamrzivaču. Obiteljske obračune upotpunio je dječak iz Trilja koji je izbo svoju majku nožem.

Vijesti o brutalnim zločinima dolaze i iz BiH. Nedavno je bivši mudžahedin Edin Gačić ubio susjeda u Konjicu i policajca u Hadžićima. Prije toga kradljivci automobila ubili su dvojicu policajaca u Sarajevu. Među još nekolicinom monstruoznih zločina u BiH izdvaja se onaj u Bihaću. Sabahudin Velić sjekirom je ubio majku, a potom je jeo njezine posmrtne ostatke. Teški zločini potresaju i Srbiju, osobito Beograd. Policija nemoćno promatra kako se mafijaši svakodnevno obračunavaju. Kada već oni ne mogu otkriti ubojice, to je za njih učinila češka policija. Uhitili su Čabu Dera, koji je ubio nekoliko ljudi, među njima i Hrvata Ivana Serdarušića u Amsterdamu. Crnogorci se međusobno ubijaju i u svojoj zemlji, ali i u inozemstvu. Nedavno je u Beču likvidiran član “kavačkog klana” Vladimir Roganović i teško ranjen njegov kolega.

Bio bi podug popis svih zločina koji su se na ovom prostoru dogodili samo u prva dva mjeseca 2019. godine. Njega upotpunjuje beznađe iz svih drugih sfera života. U medijima gotovo sve vrvi od nasilja i izopačenosti. U vijestima dominiraju ubojstva, ratovi, politički obračuni, u filmovima nema kadra bez tučnjave i pucnjave, sportska borilišta postala su arene za navijačke ratove. Čak i o Crkvi, kao najvećem moralnom autoritetu, mediji posljednjih tjedana izvještavaju samo u kontekstu skandala.

U takvu ozračju mladi traže svoje idole. Društvena zbivanja utječu na psihičko stanje pojedinca, a onda i samoga društva. To je začarani krug. Tako je dijagnosticirao stanje nacije pokojni psihijatar Vlado Jukić. Dugotrajan je proces izlječenja društva. Za početak, trebali bismo se početi odvikavati od crnih vijesti i skandala. Dobre vijesti poticat će ljude na dobra djela. U takvu ozračju u svojim susjedima i gradovima primjećivali bismo njihovu ljepšu stranu. Ponovno bi romantičari bili na cijeni. Tada bismo i mi Mostar vidjeli očima Amerikanaca. • 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije