DEMONSTRACIJE U SRBIJI

Drugačija slika u Beogradu: Prosvjednici sjede ispred Skupštine i poručuju 'Ne tuci svoj narod'

09.07.2020.
u 21:23

Prosvjedi su počeli u utorak navečer nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio pooštravanje epidemioloških mjera i ponovno uvođenje policijskog sata.

Središte Beograda jučer je bilo poprište višesatnog sukoba policije i prosvjednika. Prosvjedi su počeli oko 18 sati. Do vala nasilja krenulo je oko 20 sati kad je skupina ekstremnih prosvjednika počela bacati baklje, boce i limenke na policijske službenike koji su stajali oko zgrade Skupštine Srbije, a policija je vrlo brzo uzvratila prosvjednicima i potisnula ih na Bulevaru kralja Aleksandra, Terazijama i Domu omladine u središtu grada.

Za razliku od prethodna dva dana, prosvjedi u Srbiji danas su poprilično mirni. Brojni građani okupili su se ispred Skupštine u Beogradu, no za razliku od jučer kada su je gađali bakljama i bocama, sada mirno sjede ispred nje. Mnogi u rukama drže transparente 'Ne tuci svoj narod'.

Tijekom prosvjeda u Srbiji ozlijeđeno je 118 policijskih službenika, a sinoć su procesuirane 153 osobe, rekao je direktor policije Vladimir Rebić. Prosvjednici su, dodao je, uništavali automobile, prozore, izloge, palili kontejnere. 
– Policija je reagirala tek kada je na policajce bačeno kamenje, dimne bombe, boce i baklje pa čak i molotovljev koktel – rekao je Rebić.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić objavila je novu mjeru za Beograd kojom se zabranjuje javno, organizirano okupljanje za više od 10 ljudi na otvorenom i zatvorenom prostoru. Kazala je kako će mjere povući čim se stvore za to uvjeti. Ne zna se još od kad je mjera na snazi, no pretpostavlja se da će biti donesena sutra na sjednici vlade, piše Blic. 

Podsjećamo, iako se najveći prosvjed događao u Beogradu, bilo je prosvjeda i sukoba s policijom u drugim srpskim gradovima kao što su Novi Sad i Kragujevac. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?