Akcija GSS-a

Dramatično spašavanje na planini Visočici: Spašena četiri strana državljanina

03.12.2023.
u 17:26

Pripadnici Gorske službe spašavanja Stanica Sarajevo zaprimili su poziv od četiri strana državljanina koji su izgubljeni na planini Visočici.

Stanica Sarajevo odmah je aktivirala dežurni tim i krenula u akciju spašavanja kako bi izvršla evakuaciju unesrećenih. Spasioci su se kretali prema bivku pješke i uz pomoć motornih sanki, jer su putevi zametni i nije moguć pristup drugim vozilima, te su uspješno stigli do unesrećenih.

Nakon utvrđivanja zdravstvenog stanja unesrećenih odlučit će se o načinu i vrsti evakuacije. O samom tijeku akcije je upoznat i Operativni centar županijske Civilne zaštite - priopćeno je iz GSS-a.

U priopćenju se navodi da su četiri mlađe osobe strana državljanina jučer, ponukani lijepim vremenom krenuli na planinarenje bosanskim planinama.

S obzirom na lijepo vrijeme krenuli su nedovoljno pripremljeni za zimske uvjete ne znajući ćud bosanskohercegovačkih planina.

Negdje u popodnevnim satima ih je uhvatilo nevrijeme i izgubili su orijentaciju. Kasno naveče kada je počeo padati snijeg uspjeli su pronaći sklonište na planini i tu provesti noć. Ujutro su pokušali pronaći put, međutim, bezuspješno i s obzirom na teške vremenske uvjete jedan od izgubljenih je počeo osjećati zdravstvene tegobe te su odlučili vratiti se na posljednju poznatu točku tj. bivak u kojem su proveli noć.

Nako povratka u bivak shvatili su da je, s obzirom na zdravstveno stanje jednog od njih, te kako sami nisu u mogućnosti pronaći put natrag na sigurno potrebno pozvati Gorsku službu spašavanja - navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije