zdravlje

Doznajte koliko sati sna trebaju djeca, koliko odrasli... Bitno je i kojeg ste spola

Shutterestock
02.05.2019.
u 21:39

Osobe starije od 64 godine trebale bi spavati 7, 8 sati

Nedostatak sna ono je s čim se mnogi danas bore i prisutno je kod svih dobnih skupina. 

Stručnjaci stalno upozoravaju koliko je kvalitetan san bitan za cjelokupno zdravlje, a koliko nam je sna potrebno ovisi o dobi, ali nedavna studija sugerira da nije samo vaša dob već i spol bitan za određivanje koliko sna nam je potrebno. 

National Sleep Foundation izdala je smjernice da bi osobe u dobi između 26 i 64 godine trebale spavati između 7 i 9 sati na dan. Osobe starije od 64 godine trebale bi spavati 7, 8 sati, a tinejdžeri 9 do 10 sati, a mlađa djeca još i dulje. Žene trebaju 20 minuta više sna od muškaraca, pokazala su istraživanja.  

Razlozi? Moraju "nadokanditi" gubitak sna koji nastaje uslijed nekoliko razloga. Evo kojih... Multitaksing, odnosno, obavljanje više stvari od jednom, a tome su žene sklonije nego muškarci, zahtijeva mnogo energije. Iscrpljujuće je kombinirati brigu za djecu, poslovne obveze i kućanske poslove. Žene su češće "zaposlenije" nego muškarci što im oduzima i više energije koju treba nadoknaditi.  Žene su podložnije nesanici nego muškarci, posebice u odrasloj dobi. Stoga im je potrebniji i dulji san.  

Hormonske promjene tijekom menopauze, trudnoće i mjesečnog menstrualnog ciklusa mogu imati ozbiljne nuspojave kod žena. To može uzrokovati fizičke i emocionalne promjene, što može narušiti kvalitetu spavanja.  Istraživanja su pokazala da nedostatak kvalitetnog sna može uzrokovati i nakupljanje neželjenih kilograma.  

Ključne riječi
san

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije