JE LI SVEJEDNO?

Doznajte kako preskakanje doručka utječe na metabolizam i gubitak kilograma

Shutterstock
30.11.2018.
u 07:21

Ako osjećate veću glad tijekom dana nego u večernjim satima, tada svakako ne biste trebali preskakati doručak koji obiluje proteinima i vlaknima.

Odrasli smo slušajući kako je doručak najbitniji obrok u danu, a za pravilnu prehranu, osim konzumacije zdravih namirnica, trebalo bi imati tri glavna obroka.  No, što se događa u tijelu kada preskočimo doručak i dan započinjemo praznog želuca? 

Stručnjaci tvrde kako većina osoba koje pokušavaju izgubiti neželjene kilograme, najčešće preskaču doručak. Ako osjećate veću glad tijekom dana nego u večernjim satima, tada svakako ne biste trebali preskakati doručak koji obiluje proteinima i vlaknima. 

Ako se niste prepoznali u ovom slučaju te ste među onima koji glad češće osječaju u večernjim satima, preskakanje doručka nije nešto što bi vam moglo naškoditi. Sve je stvar pojedinca i metabilzma ponaosob, smatraju stručnjaci, piše TOI.  

Doručak je "titulu" najvažnijeg obroka u danu dobio zbog mišljenja da se konzumacijom zdravog obroka na početku dana osigurava energija za dan pred nama, a posebice se preporuča osobama koje se bave tjelovježbom u jutarnjim satima.

No, neki stručnjaci tvrde kako se, za gubitak kilograma i poticanje metabolizma i sagorjevanja kalorija, treba uzeti u obzir sve što se pojede tijekom dana, a ne samo se bazirati na prvi jutarnji obrok.  

Vjeruje se kako će osobe koje nisu konzumirale doručak, osjećati veću glad tijekom ručka i tada i konzumirati više kalorija. To je mit, piše TOI, jer čak i ako pojedete više za vrijeme ručka nećete "nadoknaditi" doručak i nema straha od nakupljanja kilograma zbog preskakanja doručka.

Ako se vodite metodom da jedete u razdoblju od ručka do večere i postite 16 sati, vjerojatnije ćete gubiti na kilaži, navodi se.  Zaključak je da nije bitno preskačete li doručak ili ne sve dok tijekom dana konzumirate zdrave obroke.  

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije