Traže se krivci

DORH stigao na Banovinu, potpuno uništeno 1875 kuća

petrinja potres
10.01.2021.
u 09:11

DORH-ovi istražitelji stigli su na Banovinu zbog istrage vezane za rušenje kuća koje su obnovljene nakon Domovinskog rata. RTL-u su to potvrdili mještani Strašnika, u kojem je bio epicentar potresa.

“Oni su samo prošli selom da vide koja je kuća oštećena i koliko. Pitali su ljude koje su tvrtke radile, jer u ovome nizu kod mene sve je radila jedna tvrtka. Sve su to kuće koje idu u rušenje”, kazao je Tomislav Stanić iz Strašnika reporterima RTL-a. “Tu su odgovorni i izvođač radova i onaj tko je to nadgledao. Tu su ljudi, neću o imenima govoriti, u Petrinji radi čovjek, ponovno u privredi, koji je nadgledao te naše radove, tako da su ti ljudi odgovorni”, rekao je Stanić.

Ugrožavaju ih susjedne kuće

Inače, i ti uništeni objekti iz Strašnika među ukupno su 1875 objekata uništenih u potresu od 29. prosinca na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. Statičari su do subote popodne pregledali 13.856 od 30.121 prijavljenog oštećenog objekta, a crvenu naljepnicu zbog oštećenja dobilo je 1875 objekata, velikom većinom na području Sisačko-moslavačke županije. Još su dodatna 164 objekta dobila crvenu naljepnicu zbog vanjskih utjecaja, a riječ je o objektima kojima prijeti opasnost zbog oštećenja na susjednim objektima. Nadalje, još je dodatan 3281 objekt proglašen privremeno neuporabljivim zbog potrebe za hitnim intervencijama (1757) ili do detalj nog pregleda koji bi trebao pokazati prave razine štete na 1524 objekta. Od tog ukupnog broja, na području Sisačko-moslavačke županije zbog oštećenja su neuporabljiva 1863 objekta te 159 zbog vanjskih utjecaja. A privremeno su neuporabljiva 3252 objekta.

U Petrinji je, prema podacima od subote ujutro, ukupno 860 uništenih objekata, dok ih još 50 ima crvenu naljepnicu zbog opasnosti od vanjskih utjecaja. U Glini je istodobno utvrđeno 520 objekata s crvenom naljepnicom. Na području Siska zbog teških oštećenja neuporabljivo je jučer bilo 275 objekata, a dodatnih 55 objekata neuporabljivo je zbog vanjskih utjecaja. Riječ je o objektima koji se ponajprije nalaze u povijesnom središtu grada. Primjerice, u Rimskoj ulici u Sisku od 30 kućnih brojeva crvenu naljepnicu ima 18 objekata.

Žutu naljepnicu u Sisku ima još 655 objekata. Još više od 2500 objekata u Sisku, čiji su vlasnici prijavili štetu, čeka pregled statičara. Na području cijele Sisačko-moslavačke županije pregled statičara čeka još više od 15.000 objekata na kojima je prijavljena šteta, no statičari kontroliraju i one objekte na području Petrinje i Gline čiji vlasnici nisu službeno prijavili štetu, a njih je, kako doznajemo, velik broj zbog neriješenih vlasničkih odnosa, napuštenih zgrada, itd.

Kako su nam rekli statičari, karta koju je objavila Hrvatska udruga kriznog menadžmenta ne prikazuje pravo stanje na terenu jer se temelji samo na vizualnom pregledu iz zraka, na temelju satelitskih snimaka, a ne na pregledu zgrada. Jučer popodne bilo je još uvijek 745 zahtjeva za kamp-kućicama. Prema procjeni dobivenoj od predsjednika Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Adolfa Cvancigera, oštećenja su pretrpjela ukupno 825 obrtnika u toj županiji te 619 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava.

Procjena je da je oštećeno više od 700 trgovačkih društava od ukupno njih 1350 s područja Siska, Petrinje, Gline, Topuskog, Majura, Hrvatske Kostajnice, Dvora i Dubice.

Radnicima po 4000 kn potpore

Prema jučerašnjim podacima, 21 škola je neuporabljiva u županiji te dva vrtića u Petrinji. U Sisačko-moslavačkoj županiji u protekla 24 sata angažmanom Crvenog križa podijeljeno je 12.600 tona hrane.

Načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved rekao je jučer i da je obveza osmisliti dugoročan sustav prehrane za potresom pogođeno područje, naglasivši da narod na Banovini koji je stradao u potresu neće ostati bez osigurane prehrane.

– Samo u protekla 24 sata podijeljeno je 12.600 tona hrane, 18.580 toplih obroka za stanovništvo i 2377 obroka za operativne snage na terenu – istaknuo je ministar Medved, zahvalivši svim ugostiteljima i obrtnicima koji su se odmah nakon razornog potresa angažirali u distribuciji prehrane stradalnicima. Rekao je i da se ulažu svi napori u očuvanju radnih mjesta na potresom stradalom području. Za to je, naglasio je, osigurano dodatnih 160 milijuna kuna te će se isplaćivati 4000 kuna po radniku za siječanj i veljaču, svima kojima je zbog potresa bilo onemogućeno poslovanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije