posjeta

Dopredsjednik RS-a Josip Jerković i ministar Davor Čordaš posjetili Žeravac

25.05.2017.
u 10:46

Dopredsjednik RS Josip Jerković i ministar za izbjeglice i raseljene osobe Vlade RS Davor Čordaš posjetili su 23.5.2017 godine povratničko naselje Žeravac u općini Derventa kojom prigodom su se u Mjesnom domu susreli sa povratnicima tog kraja.

Više je razloga zbog čega smo se danas ovdje okupili ali dva bi posebno istaknuo. Jedan je svakako 20-a obljetnica prvog povratka Hrvata u Žeravac, kada su se prve obitelji odvažile na povratak a svi znamo kako je to tada bilo jako teško. Drugi ne manje važan razlog današnjeg okupljanja je prisjećanje na dva člana obitelji Zirdum koji su nas iznenada napustili u predhodnih nekoliko mjeseci, prvog povratnika Jure Zirduma i njegove unuke Monike. Upravo oni nam trebaju biti snaga, jer su toliko voljeli svoj rodni kraj, izjavio je Jerković.

Ministar Čordaš na početku je rekao kako Žeravac sada ima dva anđela zaštitnika, Jurišu i malu Moniku. Puno toga je do sada učinjeno po pitanju povratka i obnove ali na tome se nesmije stati. Prve obnove obiteljskih kuća u ovom kraju počele su krajem 90-ih. Još je dosta zainteresiranih za povratak i obnovu ali je nažalost sve manje donatora i sredstava za tu namjenu.

Skupu su se još kratko obratili gvardijan Franjevačkog samostana na Plehanu fra Anto Tomas, župnik u Žeravcu fra Mirko Filipović, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Žeravac Miroslav Tomas i predsjedavajući Općinskog vijeća Derventa Marijan Kljajić koji su pozdravili ideju današnjeg okupljanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?