Klasični okusi u modernom ruhu

Donosimo tri recepta koja će nas vratiti u djetinjstvo, a uz ove savjete izvedba će biti kao iz slastičarnice

22.03.2024.
u 15:55

Imate li omiljeni kolač koji vas podsjeća na djetinjstvo i poznate okuse koje su pripremale vaše mame i bake? Makovnjača, pinca, mađarica, sacherica… samo su neki od recepata koji se na našim prostorima prenose s generacije na generaciju.

No neki od njih zahtijevaju sate i sate provedene u kuhinji, ali i napredne vještine izrade kolača. Ovih blagdana tradicionalni recepti dolaze u novom, modernom ruhu uz dobro poznati okus, ali mnogo jednostavniju pripremu.

Lažna mađarica

Ovaj je klasik mnogima neizostavni dio svih proslava i blagdana, a gotovo da nema osobe koja ne voli slasne slojeve čokoladne kreme između tankih, prhkih kora. Jedan je to od klasičnih okusa iz djetinjstva, recept koji se prenosi s generacije na generaciju, ali u današnjem užurbanom tempu ponekad je teško izdvojiti vrijeme za pripremu slojeva kora. No ako želite uživati u prepoznatljivom okusu u samo 20 minuta, onda je ovo pravi recept za vas.

Sastojci

    4 vrećice Dolcela pudinga od čokolade
    200 grama šećera
    1 Dolcela vanilin šećer
    100 grama čokolade za kuhanje
    1,2 litre mlijeka
    500 grama petit keksa
    250 grama margarina ili maslaca

Ganache

    200 ml Dolcela šlaga 5+
    200 g čokolade

Priprema

U posudu stavite 800 mililitara mlijeka, dodajte čokoladu i stavite kuhati uz povremeno miješanje. U drugoj posudi pomiješajte 400 mililitara mlijeka, dodajte šećer i vanilin šećer i puding od čokolade. Promiješajte da se sastojci sjedine. Kada se mlijeko zagrije dodajte mješavinu pudinga i šećera miješajući da se ne stvore grudice. Kada se krema zgusne maknite s vatre i ostavite da se ohladi pa potom dodajte 250 grama maslaca ili margarina sobne temperature i sjedinite. Kremu podijelite na tri djela pa u posudu slažete red petit keksa, red kreme tako da vam završni sloj budu keksi.

Pripremite ganache: u posudu ulijte šlag do vrenja pa prelijte preko istrgane čokolade i miješajte dok se ne otopi. Vrući ganache prelijte po kolaču i stavite da se ohladi preko noći.

Mak kocke

Uz šalicu mlijeka, kavu ili topli čaj, makovnjača je još jedan okus koji nas podsjeća na djetinjstvo. Tradicionalno, priprema se od dizanog tijesta, a ovisno o dodacima, svaka baka ima svoj recept za najbolju makovnjaču. No kada radimo kolače od dizanog tijesta, obično trebamo izdvojiti i do nekoliko sati za pripremu stoga klasični okus maka ove godine donosimo u nešto drukčijem kolaču. Za pripremu vam neće trebati ni vaga, već samo šalica ili čaša od 2 dcl.

Sastojci

    3 jaja
    2 dcl mlijeka
    2 dcl ulja
    2 dcl glatkog brašna
    2 dcl mljevenog maka
    1 vrećica Dolcela praška za pecivo
    1 vrećica Dolcela vanilin šećera
    2 dcl šećera

Dodatno

    2-3 žlice ruma
    1 dcl mlijeka

Glazura

    džem od marelice
    100 g čokolade za kuhanje
    100 g maslaca ili margarina

Priprema

Izmiksajte žumanjke i šećer te dodajte ostale sastojke. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg pa dodajte u smjesu. Posudu za pečenje premažite s malo ulja pa dodajte smjesu i pecite 30 minuta na 200 stupnjeva. Kada je kolač pečen, prelijte ga mlijekom u koje ste dodali rum i pustite da biskvit upije tekućinu, a potom premažite džemom od marelice. Na pari otopite čokoladu i malac. Prelijte po kolaču i stavite na hlađenje barem sat vremena prije posluživanja.

Kokos kuglice

Iako priprema čupavaca nije komplicirana, rezanje biskvita, umakanje svake pojedinačne kockice u čokoladu i kokos može biti zamoran, ali i neuredan posao. Kako biste to izbjegli, ove godine radimo jednostavne kuglice koje će obožavati svi ljubitelji kokosa.

Sastojci

    2 Dolcela premium pudinga burbon vanilija
    2 Dolcela vanilin šećera
    1 litra mlijeka
    8 žlica šećera
    500 grama kokosovog brašna
    200 grama čokolade za kuhanje

Priprema

Odvojite 100 mililitara mlijeka i pomiješajte prah s prahom za puding i šećerom. U posudi zagrijte preostalo mlijeko pa dodajte mješavinu za puding. Kada se zgusne dodajte 2 vanilin šećera i kokos. Ostavite da se ohladi kako biste mogli oblikovati kuglice rukama. Na pari otopite čokoladu pa svako oblikovanu kuglicu umočite u čokoladu i stavite na tanjur na koji ste stavili papir za pečenje. Po želji dodajte kokos ili bijelu čokoladu za dekoraciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?