Vlada FBiH

Odobreno osnivanje posebnog fonda Razvojne banke FBiH

Vlada FBiH
03.03.2017.
u 14:00

Vlada Federacije BiH je danas u Sarajevu na redovnoj sjednici donijela Odluku o osnivanju posebnog fonda Razvojne banke FBiH i utvrđivanju načina korištenja novčanih sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH. 

Sredstva će (sa izuzetkom dijela namijenjenog za financiranje APF-a, koji će biti utvrđivan pojedinačnim odlukama Vlade za svako privatizirano poduzeće) biti deponirana na transakcijski račun posebnog fonda Razvojne banke koji će biti otvoren kod Centralne banke BiH.

Federalna vlada prihvatila je Informaciju o inicijativi za izradu Akcijskog plana Vlade FBiH za borbu protiv sive ekonomije. Federalno ministarstvo trgovine je zaduženo da, u roku od 60 dana, u suradnji s Uredom premijera Federacije BiH, federalnim ministarstvima financija i pravde, Poreznom upravom FBiH i Federalnom upravom za inspekcijske poslove, pripremi Prijedlog akcijskog plana za borbu protiv sive ekonomije. Borba protiv sive ekonomije bit će kandidirana za dnevni red zajedničke sjednice entitetskih vlada, koja je planirana 9. ožujka 2017. godine.

Federalna vlada, također, predlaže da na ovoj sjednici u Banjoj Luci budu razmatrane i realizacija obveza iz Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje 2015.-2018. godina, informacija o putnim komunikacijama, s posebnim osvrtom na Koridor 10, te pitanje koordinacije u pripremi budućih zajedničkih sjednica entitetskih vlada.

Vlada FBiH podržala je danas inicijativu da zajmom kod Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) budu osigurana sredstva za Projekt jačanja bankarskog sektora u iznosu od 60 milijuna dolara, od čega se na Federaciju BiH odnosi 50 posto zajma, ili 30 milijuna dolara.

Danas je usvojen Bilans energetskih potreba FBiH za 2017. godinu, koji je pripremilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i informacija o do sada urađenom u izradi Energetske strategije Federacije BiH za razdoblje 2015.-2035., s projekcijom do 2050. godine.

Usvojeni su i izvještaji o radu Međuentitetskog tijela za okoliš i Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika braniteljskih populacija za 2016. godinu.

Realizirajući zaključke sa sjednice od 3. veljače 2017. godine, Vlada je danas odobrila da iz ovogodišnje Tekuće rezerve proračuna FBiH bude izdvojeno 10.000 KM za sanaciju snijegom urušenog krova Osnovne škole "Pištaline" u Bosanskoj Krupi.

Podržana je inicijativa da budu osigurana grant sredstva kod Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije od 3.500.000 eura za realizaciju "Projekta vodoopskrbe u Općini Srebrenik".

Prihvaćajući informaciju Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH Federalna vlada je zaključila da su se stekli uvjeti potpisivanje ugovora o kupoprodaji objekta "Staklene banke" u Mostaru.

Sead Lisak danas je imenovan za predsjednika Antikorupcijskog tima Vlade FBiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?