Temperaturne oscilacije

Domove zdravlja pune kronični bolesnici i alergičari

pacijent
17.03.2019.
u 20:00

Velike temperaturne oscilacije umnogome utječu na zdravlje ljudi, a stručnjaci u vezi s tim poručuju kako je potrebno redovito uzimati propisane terapije, odijevati se u skladu s vremenom, ali i voditi računa o prehrani.

Upravo te temperaturne oscilacije, koje su zabilježene posljednjih nekoliko dana, dovele su do blagog porasta broja pacijenata u domovima zdravlja diljem BiH, piše Večernji list BiH. 

Mogući srčani i moždani udari

Prema riječima stručnjaka, ovakve temperaturne razlike dovode do većeg broja pacijenata i za 20 posto, a najviše tegoba stvaraju pacijentima koji imaju problema s tlakom, srčanim bolesnicima, ali i onima koji imaju neuroloških problema. Ovakve promjene nerijetko dovode i do srčanog ili moždanog udara, ali i vrtoglavica koje se mogu pripisati iscrpljenosti organizma, posebice kod osoba koje su preboljele gripu.

Kada je pak riječ o intervencijama u mostarskom Domu zdravlja, Ines Popovac, glasnogovornica ove ustanove, kazala nam je kako nemaju pretjeranih intervencija zbog naglih promjena vremena. No, prema njezinim riječima, zabilježen je veći broj pacijenata koji su skloni alergijama.

- S prvim toplijim danima došlo je do pojave alergija pa imamo pojačan broj alergičara koji dolaze po savjete liječnika. Specijalistica obiteljske medicine Doma zdravlja Mostar Edita Černy-Obrdalj kaže kako je iz godine u godinu sve veći broj osoba kojima alergije stvaraju zdravstvene probleme.

- Ako su otac i majka imali alergiju, vrlo vjerojatno će je imati i djeca. Djeca ne moraju od malih nogu imati reakciju, ona se može pojaviti i u kasnijim godinama - kazala je Černy-Obrdalj ističući kako se alergija ne mora svake godine javljati jednakim intenzitetom. - Jedne godine mogu se javiti jače reakcije, dok već iduće godine reakcije mogu biti znatno manje. Sve ovisi o imunitetu, kao i količini alergena, odnosno česticama koje kruže u okolini - kazala je.

Preventivno djelovanje

Dodala je kako često čitamo o preventivnom djelovanju na alergije, ali da se reakcije nikada u potpunosti ne mogu ukloniti. - Nikada alergije ne možemo potpuno prevenirati, ali pojačanim unosom voća, povrća i vode u organizam te pojačanom tjelesnom aktivnošću u proljetnom razdoblju jačamo imunitet i smanjujemo pojavu stresa koji pojačano utječe na alergijske reakcije - kazala je dr. Černy-Obrdalj, specijalistica obiteljske medicine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije