na sjednici

Dom naroda usvojio Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije

dom naroda
Foto: FENA
14.07.2016.
u 13:38

 Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije u BiH.

Nadležna komisija podržala je predloženi zakon sa devet usvojenih amandmana koji su postali sastavni dio teksta zakona.

S obzirom na to da je zakon u Domu naroda usvojen u drugačijem tekstu nego u Zastupničkom domu bit će potrebno izvršiti usaglašavanje.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je, obraćajući se delegatima, kazala da je intencija i izmjena zakona bila na fonu da se navedu tačno grupe, odnosno one osdobe na koje se diskriminacija odnosi i kategorije na koje se diskriminacija može da odnosi.

Po njenim riječima, razlog je usklađivanje sa četiri direktive Europske unije po kojima se BiH obavezala na poštivanje načela nediskriminacije.

- To je direktiva koja garantira ravnopravan tretman bez obzira na rasno i etničko porijeklo; direktiva koja zabranjuje diskriminaciju pri zapošljavanju na temelju vjere, uvjerenja, invaliditeta, starosne dobi ili seksualnog usmjerenja te direktiva o implementaciji načela jednakih mogućnosti, jednakog tretmana muškaraca i žena u području zapošljavanja. U tome smo mi izjednačavali i odredbe postojećeg zakona s ovim direktivama, tako da su proizašle upravo ove definicije i ove kategorije koje su i navedene - pojasnila je ministrica Borovac.

Istaknula je da je učinjen napor i da su sa ekspertima iz Europske komisije analizirali član po član.

- To je ono što je na fonu poštivanja direktiva EU kada je u pitanju diskriminacija i garantovanje ljudskih prava, odnosno zaštite tih prava određenih kategorija u odnosu na zakonodavstvo BiH. Ovim izmjenama mi smo praktično i dobili jednu pozitivnu ocjenu od  Europske komisije i Vijeća Europe da je naš zakon, kako je predložen, usvojen sa ovim direktivama - navela je ministrica Borovac.   

Delegat Mario Karamatić je tokom diskusije kazao da neće podržati predloženi zakon jer je ovaj zakon izmjenama i amandmanima, po njegovom mišljenju, „postao pamflet za promociju homoseksualizma“.

- Zakon bi trebao osigurati jednakost svih, znači da nema diskriminacije prema bilo kome, a po ovom zakonu osobe  homoseksualne orjentacije ispadaju malo jednakije od svih ovih ostalih. Ja to smatram za diskriminaciju ispravno orijentiranih građana i naroda BiH i to je razlog zbog čega ne mogu i neću glasati za ovaj zakon u ovakvom obliku kakav jeste - istaknuo je Karamatić.

Dodao je kako podržava to da bilo ko ne smije biti diskriminiran na osnovu svoje seksualne orjentacije, ali isto tako napominje „ da se nikad nije dogodilo u bilo kakvom javnom  natječaju da se pita koja je seksulana orjentacija bilo koga, pa da on zato ne bude primljen na posao“.

Delegati su danas usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja čiji je predlagač Mario Karamatić, a podržani su i principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, koji je predložio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije (prvo čitanje), čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, vraćen je Ustavnopravnoj  komisiji na ponovno razmatranje i sačinjavanje novog izvještaja, jer delegati nisu podržali njeno negativno mišljenje o predloženom zakonu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije