hitna sjednica

Dom naroda PSBiH usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona

sdjenica
27.04.2016.
u 18:57

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji mu je uputio Predstavnički dom državnog parlamenta.  

Predstavnički dom je u tijeku današnjeg rada usvojio u oba čitanja Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je pripremila Interresorna radna grupa za izradu izmjena izbornog zakonodavstva.

Predstavnički dom je prihvatio amandman koji se odnosi na zastupljenost na kandidatskim listama kandidata manje zastupljenog spola.

Prijedlog Interresorne radne grupe predviđao je da na kandidatskim listama bude 40 posto kandidata manje zastupljenog spola, pri čemu među prva tri kandidata na kandidatskoj listi mora biti najmanje jedan kandidat manje zastupljenog spola.

Amandmanom koji je usvojen zadržana je dosadašnja odredba koja se odnosi na ovo pitanje, a to je da ravnopravna zastupljenost spolova postoji u slučaju kada je jedan od spolova zastupljen s najmanje 40 posto od ukupnog broja kandidata na listi. Kandidati spola koji je manje zastupljen raspoređuju se na kandidatskoj listi na način da je najmanje jedan kandidat manje zastupljenog spola među prva dva kandidata, dva kandidata manje zastupljenog spola među prvih pet kandidata i tri kandidata manje zastupljenog spola među prvih osam kandidata, itd.

Usvojena je i izmjena prema kojoj je cenzus na stranačkoj listi za osvajanje mandata na općinskim izborima 10 posto, a na općim izborima 20 posto. 

Naime, jednim od usvojenih amandmana mijenja se predloženo rješenje na način da se smanjuje postotak glasova sa 30 na 20 posto od ukupnog broja važećih glasova koje je lista dobila, a koji kandidati s liste moraju osvojiti da bi učestvovali u pomjeranju (promjeni mjesta) na listi, a kasnije i u raspodjeli mandata na osnovu broja dobivenih glasova.

Usvojen je i amandman kojim se mijenja predloženo rješenje na način da postotak glasova koji je potreban za osvajanje mandata za kantonalnu skupštinu smanji s 30 na 20 posto, odnosno s 15 na 10 posto za općinsko vijeće, odnosno skupštinu općine od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila, a koji kandidati s liste moraju osvojiti da bi sudjelovali u pomjeranju (promjeni mjesta) na listi, a kasnije i u raspodjeli mandata na osnovu broja dobivenih glasova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije