Almira Hadžović-Džuvo

Doktorica upozorila: Nakon prebolovane korone važno je znati kada se vratiti treniranju

21.02.2021.
u 15:50

Putem društvenih mreža doktorica Almira Hadžović-Džuvo navodi da je najčešće pitanje koje izliječeni pacijenti koji su se prije Covid-19 infekcije rekreativno bavili nekom sportskom aktivnošću postavljaju, jeste: Kada mogu ponovno vježbati?"

Vježbanje, fizička aktivnost predstavlja važan dio cjelokupnog oporavka kod svake bolesti koja pacijentu onemogućava adekvatno kretanje duže vrijeme.

"Nakon malo više od godinu dana naša saznanja o oporavku od Covid-19 još uvijek su ograničena, a postoji nekoliko ključnih problema zbog kojih je ovo pitanje sasvim opravdano. Na prvom mjestu je mogućnost da prerano vježbanje nakon preležane infekcije dovede do upale srčanog mišića (virusni miokarditis), što može biti uzrok njegovog trajnog oštećenja ili povećane smrtnosti. Drugi važan problem su tromboembolijske komplikacije, koje su jedna od najčešćih komplikacija Covid-a, a koje se mogu dodatno komplikovati ranim vraćanjem fizičkim aktivnostima", navodi Hadžović-Džuvo, piše Klix. 

Nastavlja da je učestalost miokarditisa ili trombemboličkih komplikacija nakon blage ili umjerene Covid-19 infekcije dosta je niska.

"Jako je važno znati kada započeti, koliko treba trajati vježbanje, kada povećavati intenzitet i slično. U slučaju da ste imali blagi oblik, bez simptoma koji su u dijagramu navedeni, važno je da pri povratku redovitom vježbanju to radite postepeno i pažljivo 'slušate' svoje tijelo. Povećavajte intenzitet i vrijeme trajanja vježbanja samo kad osjetite da se možete odmoriti u jednakom razdoblju kao prije Covid-a i da vam trenutna razina aktivnosti nije prevelik napor", dodaje.

U slučaju pojave na dijagramu navedenih simptoma obvezno se javiti na pregled kod specijaliste kardiologa.

"Obzirom na niz nepoznanica o ovom virusu još uvijek ne postoji jedinstven pristup na globalnoj razini, ali sam u pretrazi literature naišla na vrlo jasan dijagram, koji sam prevela i koji vam može poslužiti da se odlučite i kada se obratiti doktoru prije vježbanja, koje pretrage trebate napraviti. Posebno je važno ukoliko ste bili u bolnici ili imali srednje tešku ili tešku upalu pluća. Ovo je jasan i pragmatični pristup koji omogućava postupni povratak tjelesnoj aktivnosti uz ublažavanje rizika od komplikacija", navodi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?