MAtica hrvatska i HKD Napredak

Dogovorena je suradnja na zajedničkoj promociji hrvatske književnosti i kulture u BiH

10.06.2022.
u 20:36

U Matici hrvatskoj u Zagrebu održan je sastanak vodstva dviju temeljnih hrvatskih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Predsjedništvo Matice hrvatske sastalo se s predstavnicima Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Sastanku su iz Predsjedništva Matice hrvatske prisustvovali predsjednik Miro Gavran, potpredsjednik Mario Jareb, glavni tajnik Marijo Dominiković, gospodarski tajnik Ivica Nuić i književni tajnik Božidar Petrač, a iz Hrvatskog kulturnog društva Napredak predsjednik Nikola Čiča, dopredsjednici Miroslav Landeka i Dražen Vikić-Topić i Vanda Babić Galić, članica Središnje uprave HKD Napredak.

U kontekstu godine u kojoj obje udruge slave svoje  obljetnice utemeljenja – Hrvatsko kulturno društvo Napredak 120. obljetnicu, a Matica hrvatska 180. obljetnicu, razgovaralo se o njihovoj povijesti, ustroju i programima, a naglasak je sastanka bio na promišljanju o modelima njihove suradnje. HKD Napredak ima 63 podružnice i 3 povjerenstva i više od četiri tisuće članova, a Matica hrvatska 126 ogranaka i više od četiri tisuće članova. Obje udruge djeluju na prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske i inozemstva te je njihovo djelovanje usmjereno na bavljenje kulturom, umjetnošću, znanošću te gospodarstvom.

Na sastanku se razgovaralo i o suradnji između ogranaka MH i podružnica HKD Napredak. Dogovorena je suradnja na zajedničkoj promociji hrvatske književnosti i kulture u Bosni i Hercegovini.

Razgovaralo se i o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, o važnosti predstojećih općih  izbora u BiH.

Matica hrvatska i HKD Napredak dogovorili su da će sastaviti i javnosti uputiti zajednički proglas u povodu predstojećih izbora u BiH.

 

 

 
 
 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije