Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dogovaramo strateško partnerstvo s SDA

Na pitanje šta će se događati sa Mostarom, Čović je odgovorio da je "Mostar je jedan paket koji mi dogovaramo sa SDA“.
12. studenoga 2013. u 14:11 0 komentara 67 prikaza
Dragan Čović

 Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, gostujući u emisiji “Danas” Radija Bosne i Hercegovine, govorio je o optužbama na račun njegove stranke da se tokom razgovora pod okriljem Evropske unije, u stvari, rješava hrvatsko pitanje. 

Odgovarajući na pitanje s kim će HDZ pred naredne izbore blisko sarađivati, Čović je odgovorio da prije svega žele to dogovoriti unutar hrvatskog naroda. 

- Uvjeren sam da ćemo mi to ovaj put uspješno završiti sa Hrvatskim narodnim saborom. Pretendiramo da dobijemo dvije trećine hrvatskih glasova. Željeli bismo da ovaj put, zbog specifičnosti narednih izbora i zbog presude „Sejdić-Finci“, i mnogih drugih stvari, idemo zajedno, i to ćemo ponuditi i svim drugim strankama. Što se tiče bošnjačkog naroda, intenzivno pregovaramo sa SDA o podlozi za jedan strateški dokument, jedno strateško partnerstvo između SDA i HDZ-a - kazao je Čović. 

Naravno, dodao je on, i među srpskim strankama žele imati partnere. 

Na pitanje šta će se događati sa Mostarom, Čović je odgovorio da je "Mostar je jedan paket koji mi dogovaramo sa SDA“. 

- Ako budu išli dogovori kako smo ih posljednji put u Sarajevu dogovorili, a naredni bi trebali biti ovdje u Mostaru, vjerujem da nema nijednog razloga da Mostar, Hercegovačko-neretvanska županija i Središnja Bosna i sva druga pitanja ne budu na istom stolu istovremeno riješena. Ako to dogovorimo sa SDA u narednih petnaest-dvadeset dana, onda nema razloga da do kraja godine i za Mostar nemamo vrlo jasno riješeno pitanje. Mislim da će za Mostar biti pravljeni izbori istovremeno kada budu opći izbori - kazao je Čović za Radio BiH. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.