Ramiz Salkić

Dodikova politika secesije i radikalizma ide u dalje propadanje

Salkić
02.01.2016.
u 13:35

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić vjeruje da će Bosna i Hercegovina, i pored izrazito nepovoljnog trenutka u svijetu, ove godine ući u pozitivne procese i približiti se Europskoj uniji. Na tom putu BiH se, kako ističe, tijekom 2015. godine kretala mnogo bržim tempom nego prethodnih godina.

Istodobno, politika secesije i radikalizma, koju je, naglašava, vratio u Bosnu i Hercegovinu Milorad Dodik, u prošloj godini je krenula nizbrdicom i ona će u 2016. biti praćena daljim propadanjem.

- Takva sudbina jedne politike koja ne vidi budućnost, već sve podređuje sukobima, proizvest će i niz drugih procesa, koji će voditi jačanju države Bosne i Hercegovine - istakao je Salkić.
Vrijeme je, kaže, da se drugačije pristupi Bosni i Hercegovini, da se prekine na isti način gledati na konstruktivne i destruktivne politike.

- Europa i Amerika imaju obavezu da podrže one koji provode konstruktivnu politiku, koji žele u EU, koji žele miran suživot. Nadam se da će 2016. biti godina oslobađanja iz kandži radikalizma, secesije, nacionalizma i da će donijeti stabilnost i mir. Svijet to duguje Bosni i Hercegovini - naglasio je Salkić.
Godina koja je pred nama morat će, kaže, donijeti reforme u javnom sektoru, prije svega na polju postizanja veće funkcionalnosti državnog aparata na svim nivoima.

- Tome bi mogli doprinijeti procesi koji su najavljeni u Federaciji BiH na polju teritorijalne prekompozicije, koja neće voditi etničkim podjelama. To bi mogao biti dobar obrazac za funkcionalnu BiH u budućnosti - navodi entitetski potpredsjednik.
Mnogo godina smo, kaže Salkić, potrošili odgađajući reforme, ali smatra da je sada vrijeme za njih.

- Reforme će donijeti veću disciplinu u svim oblastima, a takav proces će biti težak za građane. Međutim, mislim da će taj proces voditi jačanju zemlje, podizanju privrede, voditi ka vladavini prava. U tom procesu nam treba iskren i prijateljski odnos, prije svega Europe i Amerike, jer kao pozitivna snaga one trebaju podržati pozitivne snage i reforme - ukazuje Salkić.
Sumirajući najvažnije događaje u protekloj godini, podsjeća da je obilježeno dvadeset godina od genocida u Srebrenici i od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

- Bile su to prilike da ukažemo na razmjere počinjenoga genocida i da insistiramo na daljim sankcioniranjem počinitelja. Također, bila je to prilika da ukažemo na nedostatke Daytona i pozovemo prijateljske zemlje da pomognu u traženju rješenja za bolje funkcioniranje naše zemlje. Nažalost, umjesto o jakom razvoju mi smo i tijekom 2015. godine najčešće govorili o intenziviranoj diskriminaciji nad Bošnjacima i Hrvtima u bh. entitetu RS, o negiranju bosanskog jezika, negiranju genocida... - ukazao je potpredsjednik bh.entiteta RS Salkić.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?