Predsjednik RS-a

Dodik: U provom tjednu prosinca mogla bi biti izabrana Vlada RS-a

22.11.2022.
u 17:57

Dodik je potvrdio kako je predmet razgovora bilo utvrđivanje prijedloga za mandatara, a SNSD je predložio Radovana Viškovića.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, nakon konzultacija s parlamentarnim strankama u tom entitetu, izjavio kako očekuje da bi u provom tjednu prosinca mogla biti izabrana nova vlada RS-a.

Dodik je kazao da je na konzultacije pozvao sve političke stranke koje imaju svoje predstavnike, zastupnike ili zastupničke grupe u Narodnoj Skupštini RS-a, da se odazvao značajan broj njih, te se predstavnici SDS-a, PDP-a i još jedne stranke iz oporbe nisu pojavili.

- Svi ostali jesu - kazao je Dodik, dodajući kako je predmet razgovora bilo utvrđivanje prijedloga za mandatara, a SNSD je predložio Radovana Viškovića.

Dodik kaže da za njega ima sigurna skupštinska i zastupnička većina od 53 zastupnika koji će glasovati za izbor i potvrdu Radovana Viškovića za mandatara.

- Sutra ću, u skladu s Ustavom, njemu uručiti mandat za sastav nove vlade. Vlada se može sastaviti onda kada se formira Vijeće naroda, a Vijeće naroda se formira idući tjedan. Očekujem da bi mogli izaberati vladu u provom tjednu prosinca - kazao je Dodik.

On je naveo da jedan broj ministara, koji su imali već do sada dva mandata, neće moći nastaviti.

- Smatramo da su dali značajan doprinos i trebale bi se uvesti neke nove snage - kazao je predsjednik RS-a.

Za današnje konzultacije kaže kako su bile opsežne, te su razgovarali, ne samo o imenu mandatara, nego i o politikama koje žele provoditi.

Dodao je kako dolazi teško vrijeme izazova, ali da je RS pripremljena na takve izazove i nastavit će provoditi svoje politike.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da MAP ne postoji, da to nije nikada usvojeno.

- Usvojen je Program reformi, koji predviđa da postoji određeni oblik suradnje sa NATO-om. To je u redu, to nije ništa sporno. Ono što se neće dogaditi jeste članstvo u NATO-u. Mi nismo ti koji dijele programske vrijednosti s drugim političkim strankama - naveo je Dodik.

Kaže da je i HDZ taj koji smatra da se BiH treba uključiti u NATO.

- Ali mi s HDZ-om na tim pitanjima ne oštrimo i ne zatežemo. HDZ će uvijek to reći, ali neće smatrati obveznim da nama nametne svoj stav. SNSD sigurno neće potpisati nikakav koalicijski niti programski sporazum s drugim političkim strankama. Za tim nema potrebe - naveo je Dodik.

Upitan u vezi s Pokretom za državu i izborom izaslanika u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da ga poruke koje je dobivao u posljednje vrijeme od novoizabranog potpredsjednika iz bošnjačkog naroda Ćamila Durakovića i potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda, upućuju na to "da pokušamo napraviti jedan novi oblik suradnje".  

- Spreman sam za to. Mi želimo da ljudi, bez obzira kojoj naciji pripadaju, osjete da Republika Srpska može pomoći u rješavanju njihovih komunalnih ili nekih drugih problema koje oni imaju. U tom pogledu ćemo koncipirati i razviti jedan program. Razgovarali smo s tim Pokretom. Mi smo upravo iz tog razloga ponudili mogućnost da oni sudjeluju u strukturi vlasti, o pojedinostima ćemo pričati - kazao je Dodik.

Dodao je kako je njihova politika, što se tiče Doma naroda, koliko je on razumio, da su od oporbe tražili da jedan kandidat bude njihov, a jedna iz oporbe. 

- Očito nemaju dogovor te vrste, ili imaju, ne znam ni sam. Ono što znam jeste da njihovi kandidati neće glasovati za izaaslanike koji će biti na listi SNSD-a, nego će imati svoj politički izbor i svoje političko glasovanje. Ja od njih nisam ni tražio da glasuju za kandidate SNSD. Poštujem njihov politički izbor da na taj način reagiraju u tom pogledu - naveo je Dodik.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?