Previranja u vlasti

Dodik traži smjenu “prebjega” iz izvršne i zakonodavne vlasti HBŽ

 Milorad Dodik
09.06.2016.
u 10:00

Informacije kako je smjenu neposlušnih kadrova SNSD-a u Vladi HBŽ-a službeno zatražio i sam predsjednik stranke i predsjednik RS-a Milorad Dodik, u razgovoru s predsjednikom Vlade HBŽ-a Draškom Dalićem smo i potvrdili.

Smjena neposlušnih

Istina, kazao je naš sugovornik, riječ je o zahtjevu proslijeđenom faksom, no, tu je i o njemu se mora raspravljati jer je SNSD, uz SDA, s HDZ BiH u ovoj županiji potpisao koalicijski sporazum nakon općih izbora i čini vlast u HBŽ. Inače, u drvarskom SNSD-u već dulje vrijeme bila je prisutna polarizacija na, uvjetno rečeno, dvije struje, a kulminiralo je potpunim raskolom. Općinski odbor iz Drvara tražio je smjenu neposlušnih ministara prije više od tjedan dana, a za stanje u stranci optužio Slavišu Mihajlovića, potpredsjednika Skupštine HBŽ i izaslanika u Domu naroda federalnog Parlamenta, koji je s istomišljenicima već zamijenio SNSD članstvom u Srpskoj naprednoj stranci.

Temeljem koalicijskog sporazuma SNSD je i službeno zatražio smjenu svojih ministara i dopredsjednika Skupštine, a zbog raskola u stranci, središnjica SNSD-a iz Banje Luke raspustila je odbor u Drvaru. Marko Bosnić, potpredsjednik SNSD-a Drvar ističe kako su “neposlušnike” izbacili iz stranke (Slavišu Mihajlovića i ministricu pravosuđa i uprave Mirjanu Stojsavljević Petraković), da je ministar gospodarstva Aleksandar Štrbac sam napustio stranku, a da o ministru rada, zdravstva i socijalne skrbi Dragoslavu Topiću nisu mogli odlučivati, s obzirom na to da on nije iz Drvara (HBŽ), te da će o njemu odlučiti središnjica stranke. Upitan za razloge, Bosnić nam je kazao: “Oni pokušavaju voditi samostalnu politiku, ne slušaju vrh stranke, favoriziraju propale tvrtke, rade za svoj osobni interes i korist, međutim, tome je došao kraj”. Slaviša Mihajlović, dopredsjednik Skupštine HBŽ, pita se, pak, kojim kapacitetima SNSD iz Drvara namjerava ostvariti svoje namjere te dodaje: “Nemaju potporu Općinskog odbora SNSD-a Glamoč, nemaju potporu za takvu inicijativu iz Kupresa, Bosanskog Grahova, oni su, za sada, usamljeni u toj inicijativi. Druga stvar, ne znam s kojim kapacitetom idu i što planiraju ugraditi u buduću parlamentarnu većinu i Vladu. Koalicijski partneri se još nisu odredili o tom pitanju. Predsjednik županijskog SDA Sead Hadžijahić nam je kazao kako su znali već dulje vrijeme “da se nešto sprema, ali, evo, vidjet ćemo kako ćemo nastupiti.

Riješiti situaciju

Sasvim sigurno će se morati reagirati, a kako će biti, vidjet ćemo”. “Odluku će donijeti i Županijski odbor HDZ-a BiH”, kazao nam je predsjednik Ivica Brešić, inače ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi HBŽ, te dodao: “Svakako ćemo se sastati sa svojim koalicijskim partnerima i raspraviti zahtjeve sa svih strana u vlasti, u koaliciji u HBŽ.” O odstupanju sa svojih dužnosti bivši SNSD-ovci i ne pomišljaju, a novonastalom situacijom nije zadovoljan ni premijer Draško Dalić s obzirom na to da se samo nakon godinu dana mandata mora razmišljati o zamjeni jedne trećine Vlade te uvođenju u posao potpuno novih osoba. Radom sadašnjih ministara iz reda srpskog naroda je zadovoljan i bit će mu žao ako se ova situacija ne prebrodi na bezbolniji način.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?