Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom jednima prigoda, drugima kazna

Dodik pred sudom zbog državne imovine, a u FBiH lov u mutnom

17.12.2023.
u 19:20

Oko državne imovine u Uredu visokog predstavnika i Ustavnome sudu BiH imaju drukčije mišljenje. Uz izdvojeno stajalište sudaca Srba

Samo je pitanje tko će u Federaciji BiH reći - car je gol, bilo da je riječ o vlastima u entitetu, županijama ili pak jedinicama lokalne samouprave, općinama i gradovima, gdje se potiho, za razliku od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji prkosi međunarodnoj zajednici, zna priznati da se svakodnevno krši Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH što ga je nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, objavio je Večernji list BiH. 

Prirodni resursi
Šumsko blago nezakonito mnogi krče, a državno zemljište dodjeljuje se za razne projekte i investicije. Zbog nepoštivanje toga zakona te kasnijih odluka visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, u državi se vodi kazneni postupak protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, dok istodobno zapravo nitko ne poštuje raniju "privremenu" odluku visokog međunarodnog predstavnika koja traje već punih 18 godina i oko koje se lome politička koplja. Ponajprije stoga što Daytonskim mirovnim sporazumom, odnosno njegovim aneksom Ustava, ovo pitanje nije precizirano, no jest odredba da se sve što nije isključivo dodijeljeno državi smatra entitetskom nadležnošću. No, oko državne imovine u Uredu visokog predstavnika (OHR) i Ustavnome sudu BiH imaju drukčije mišljenje. Uz izdvojeno stajalište sudaca Srba. O tome su se i nedavno ponovno izjasnili iz OHR-a, ali prije svega zbog potreba kako bi se odgovorilo Miloradu Dodiku i srpskim političarima koji negiraju državnu nadležnost nad ovim pitanjem. - Prema relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH, samo država BiH, kao titular državne imovine, može uređivati pitanje državne imovine odgovarajućim zakonima koje usvoji Parlamentarna skupština BiH, objavio je Večernji list BiH. Ured visokog predstavnika (OHR) podsjeća da državnom imovinom može raspolagati samo država BiH, kako je to izričito uređeno Zabranom raspolaganja državnom imovinom. Svako raspolaganje koje je protivno odredbama te zabrane smatrat će se ništavim - naveli su iz Ureda visokog međunarodnog predstavnika u BiH. Dodali su kako je Ustavni sud BiH više puta potvrdio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama.

- Jednostrani koraci su neprihvatljivi. Oni ugrožavaju vladavinu prava, narušavaju pravnu sigurnost i sprječavaju sigurno poslovno i investicijsko okruženje. Djelovanje protivno jasnim odlukama Ustavnog suda, koje su donesene u okvirima njegovih ustavnih ovlasti, moraju se tumačiti kao kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir - dodali su. No, ako se ovakav pristup stavi u kontekst odluka vlasti u Federaciji BiH, županija odnosno gradova i općina, onda se slobodno može reći kako je ovakav zakon s jedne strane iznimno štetan za investicije, zaustavlja razvoj brojnih sredina, a s druge pak strane jasno je kako "Dodika" ima u cijelom federalnom entitetu koji jednako tako krše mirovni sporazum, objavio je Večernji list BiH. No, rade to potiho. A Ashdownovim privremenim zakonom ne može se "raspolagati" nekretninama koje pripadaju državi BiH na temelju međunarodnog sporazuma o pitanjima sukcesije, koji su 29. lipnja 2001. godine potpisale države BiH, Republika Hrvatska, bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Slovenija i Savezna Republika Jugoslavija, zatim nekretninama na koje je pravo raspolaganja i upravljanja imala bivša Socijalistička Republika BiH do 31. prosinca 1991. godine. Jednako vrijedi i za poljoprivredno zemljište, za koje je Ustavni sud BiH ustvrdio da predstavlja državnu imovinu u svojoj odluci u predmetu br. U-8/19, te rijeke, šume i šumsko zemljište, za koje je Ustavni sud BiH ustvrdio da predstavljaju državnu imovinu u svojim odlukama u predmetima br. U-9/19 i br. U-4/21.

Postoji li kazneno djelo
Zakon iz 2005. godine ističe kako je "svaka odluka, akt, ugovor ili bilo koji drugi pravni instrument kojim se raspolaže imovinom iz članka 1. ovog zakona suprotno odredbama ovog zakona, ništavna". Dogovora oko titulara državne imovine, s obzirom na to da teče sudski proces protiv čelnika Republike Srpske Milorada Dodika, posve sigurno neće biti u najmanje sljedećih godinu do dvije s obzirom na činjenicu da će upravo njegova obrana, uz autoritet aktualnog visokog međunarodnog predstavnika u BiH, jednako tako inzistirati i na tvrdnjama kako je državna imovina zapravo entitetska. Pa analogno tome zbog toga i ne postoji kazneno djelo koje se predsjedniku Republike Srpske stavlja na teret, objavio je Večernji list BiH. U međuvremenu u Federaciji BiH će i dalje vladati nepoznanica o statusu državne imovine, ali i prilika za lov u mutnome.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije